shf 3 2021 3d webbI Sverige har påbud, lagar och regleringar spelat en mycket liten roll när våra efternamn blev till. Vad vi heter handlar om annat – om vad får du veta i Släkthistoriskt Forum nr 3 som precis landat i prenumeranternas brevlådor.


Varför kryllar det av lindar, lundar, grenar, strömmar, berg, forsar och löv i otaliga kombinationer i våra efternamn? Och hur kommer det sig att kvinnor i Sverige plötsligt började kallas för någons son?

Släktens namn är ofta betydelsefulla i släktforskningen och våra förfäders val av namn fascinerar, förbryllar och berättar mer än vad som kan tyckas vid första anblick.

Därför utgör våra namns ursprung temat för den rykande färska juniutgåvan av Släkthistoriskt Forum.

Det här kan du också läsa om i tidningen:

 

1841 militar webbFörsta fotografiet av en svensk militär - men vem var han?

Mystisk militär under luppen

2014 publicerades för första gången ett fotografi från fotografins absoluta barndom, som mycket väl kan vara det äldsta bevarade porträttet av en svensk militär. Men vem var han? 

Nyligen väcktes frågan till liv igen och mycket pekar på att det nu bara återstår två kandidater. Men vem av dem är den rätte?

I Fotodetektiven kan du följa efterforskningarna och bilda din egen uppfattning.Blickar mot framtidens släktforskning

Släktträdets grenar växer med hjälp av ettor och nollor. Dna-spiraler knyter folk samman. Med ny teknik och många kunniga släktforskare som alla drar strån till den stora släktstacken kan man fråga sig: Kommer det finnas något kvar att göra för framtidens släktforskare? För passionerade släktforskare kan det vara en oroande tanke. Men enligt experterna kommer framtiden i stället att erbjuda helt nya möjligheter.

Läs om dem i Olle Söderströms artikel HJÄLP! – är släktforskningen på väg att ta slut?

shf 2021 3 ute nu webb


DNA fragan webbvinjettHar kartorna blivit vettiga?

Dna-företagen har länge lockat med kartor där procentsiffror påstås visa dina ”etniciteter” som under de senaste tio åren har orsakat mer förvirring än bringat klarhet. Men nu är något på väg att hända.

Tre av de stora företagen har börjat använda en ny teknik och i Dna-frågan förklarar vår dna-expert Peter Sjölund hur de nya kartorna ska tolkas.

Släktens historia under klubban

Har du någon gång studerat ett auktionsprotokoll i din släktforskning? Dokumenten som berättar om såväl föremålens tidigare ägare som deras nya kan ge både spännande och värdefulla upplysningar. I Källan tittar vi därför närmare på vad släktens pinaler betingade och på dem som ropade in dem.

I det här numret bjuder vi också på litet av en gåt-special, där flera av våra läsares svåraste släktforskningsgåtor helt eller delvis får sin lösning. Som vanligt hittar du även bokrecensioner och annat smått och gott.

Här kan du köpa lösnumret

Här hittar du våra olika prenumerationsalternativ

liten webbis 3 shf

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser