anders berg 2 2021 webbAnders Berg. Foto: Karoline Berg.
Just nu känns den kanske avlägsen, men julen kommer – och i år med en fantastisk julklapp till alla släktforskare: En ny version av Dödboken. 

Det är en jätteinsats av hundratals frivilliga registrerare som ligger bakom den planerade utgivningen av Sveriges dödboks åttonde version. Och än är den inte riktigt klar.

Medan många av oss redan börjar planera för semestern, har Anders Berg, projektledare för Namn åt de döda, bråda dagar.

Nu i juni pågår ett frenetiskt arbete med att få det sista klart för årets utgåva av Sveriges dödbok och den hoppas vi ju kunna ge ut någon gång i höst och senast till julhandeln, säger han.

Sträcker sig bakåt i tiden

Den senaste versionen av Sveriges dödbok täcker åren 1860-2017 och innehåller namn, födelse- och dödsdatum, civilstånd, dödsförsamling och adress till i stort sett alla svenskar som dog mellan dessa år.

Sveriges dödbok 8 kommer förstås att innehålla personer som tillkommit sedan dess (avlidna åren 2018-2020). Men den kommer också att sträcka sig ytterligare 30 år bakåt i tiden, då skickliga registrerare har kompletterat med avlidna åren 1830-1859.

Redan på väg mot nästa version

Slutspurten med version nummer 8 pågår för fullt, men läget är under kontroll och därför har man i projektet redan nu kunnat påbörja arbetet med nästa version.

Parallellt har arbetet satt igång med utgåvan för 2023 (Sveriges dödbok 9) och registrerare som inte är upptagna med den kommande versionen har redan kommit en bra bit på nästa. Här gäller det att registrera åren 1815-1829. Nya registrerare som tror sig klara av handstilen i kyrkböckerna dessa år är alltid välkomna, säger Anders Berg.

Fler registrerare behövs

Är du intresserad av att hjälpa till? Vare sig ni jobbar tillsammans i en förening eller som enskilda så behövs fler frivilliga krafter för att nå målet.

Har du tillgång till arkivhandlingar på nätet eller kan besöka arkiv, god släktforskningsvana och erfarenhet av att läsa äldre stil? Då är du varmt välkommen att bli en i gänget som tar fram nästa dödskiva! Du bör också kunna hantera program som Excel eller Open Office.

Hör av dig till projektledaren eller adoptera en församling direkt!

Här kan du läsa mer

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser