Picknick med grannarna Westerström på Rikstens ägor, en sommar under det tidiga 1900-talet. Foto: okänd/Armémuseum.Picknick med grannarna Westerström på Rikstens ägor, en sommar under det tidiga 1900-talet. Foto: okänd/Armémuseum.

Sommar brukar generellt innebära lågsäsong för släktforskarrörelsen i Sverige, men för den sakens skull behöver det inte betyda att du kommer gå sysslolös. Här är några tips på ”släktforskiga” aktiviteter du kan göra själv eller tillsammans med andra.

Ägna sommarens lediga stunder åt aktiviteter som gör skillnad för dig och andra. Till exempel:

  • Ladda upp släktalbumet i databasen Porträttfynd
  • Gravstensinventera mera
  • Hjälp till med slutspurten av Sveriges dödbok 8…
  • … eller Sveriges befolkning 1940
  • Dela med dig av din kunskap till WikiRötter
  • Digital läsning i hängmattan
  • Släktforskardagar, sommarprat och annat

Porträttfynd #87202, #155692 och #137896.Porträttfynd #87202, #155692 och #137896.

Ladda upp släktalbumet i databasen Porträttfynd

Rötters databas Porträttfynd växer hela tiden. I databasen samlas skannade kopior av visitkorts- och kabinettsfotografier – identifierade och oidentifierade porträtt – med uppgifter om fotografens namn och hemort.

Har du släktalbum hemma kan du också bidra till bildskatten. Att ladda upp bilder är både enkelt och givande. Med lite tur kanske någon som ser dina uppladdade fotografier till och med kan hjälpa dig att identifiera en hittills okänd person?

Här kommer du till Porträttfynd

 

Så lägger du upp en bild i Porträttfynd

Bilderna du laddar upp måste vara av typen visitkortsporträtt eller kabinettsporträtt. De måste vara minst 100 år gamla för att bli godkända i Porträttfynd. Det innebär att vi under 2021 godkänner bilder från senast år 1921.

En bra guide för hur du enkelt avfotograferar eller skannar en bild med mobilen hittar du här.

Norra begravningsplatsen, Solna. Foto: Maria BrattNorra begravningsplatsen, Solna. Foto: Maria Bratt

Gravstensinventera mera

Kanske har du planerat en utflykt till en närliggande kyrkogård där dina släktingar vilar. När du ändå är där, passa då på att dokumentera gravstenarna för Gravstensinventeringen. Det är nämligen inte alls säkert att de kommer att finnas kvar för all framtid.

Gravstensinventeringen har pågått sedan 1970-talet och innehåller i skrivande stund 465 300 sökbara gravstenar med 1 012 231 personer. Nästan alla registrerade gravstenar är dokumenterade med fotografi och en avskrift av inskriptionen.

Gå till Gravstensinventeringen

 

Så blir du gravstensinventerare

Gravstensinventering behöver inte vara ett jätteprojekt – även mindre bidrag är välkomna tillskott till databasen. 

Det första du behöver göra är att se om din önskade begravningsplats redan har blivit inventerad. Det kan du se här. Är den ledig hör du av dig till databasadministratören för att boka den. Tänk på att det även kan vara bra att kontakta kyrkogården innan du börjar inventera – så slipper de undra vem det är som går omkring och fotograferar.

Här finns en mer detaljerad guide för hur du gör innan och under din inventering, och hur du gör för att registrera bilderna online. 

Med din hjälp kan nästa dödbok bli klar ännu snabbare. Med din hjälp kan nästa dödbok bli klar ännu snabbare.

Hjälp till med slutspurten av Sveriges dödbok 8…

Sveriges dödbok har hittills utkommit i sju upplagor, och senare i år 2021 kommer den åttonde. Den kommer att täcka åren 1830–2020, och en stor del av arbetet bygger på de många frivilliga som just nu avslutar registreringen av de döda för åren 1830–1859. Uppgifterna hämtas framför allt från församlingarnas dödböcker och husförhörslängder.

Projektet upphör inte med detta utan nya utgåvor av Sveriges Dödbok kommer ges ut 2023 och 2025. Det betyder att det redan nu behövs frivilliga för att ta sig an åren 1815–1829 för utgivning 2023.

Hela 1800-talet planeras att bli komplett till Sveriges Dödbok 10 och ges ut 2025.

Anmäl intresse genom att kontakta projektledaren på: dodbok@rotter.se

Läs mer om projektet här

… eller Sveriges befolkning 1940

Ett annat projekt som behöver volontärer är den fullständiga registreringen av alla uppgifter i folkräkningen 1940.

Det sker genom det webbaserade programmet Persona utvecklat av Umeå universitet. Stor noggrannhet krävs att följa de utförliga instruktioner som finns för arbetet. Till exempel sker registreringen bokstavstroget källan.

Här kan du läsa mer om projektet

Anmäl intresse och boka församling direkt till projektledaren på: sb1940@rotter.se

Har du specialkunskaper om något ämne? Dela med dig till WikiRötter!Har du specialkunskaper om något ämne? Dela med dig till WikiRötter!

Dela med dig av din kunskap till WikiRötter

Vet du att ”krämare” betyder köpman och att ”fläcktyfus” orsakas av en bakterie som överförs av klädlöss?

Dela med dig av ditt vetande i smått och stort och bidra till att göra Wiki-Rötter till det viktigaste uppslagsverket för såväl nybörjare som veteraner.

 

Hur går det till?

Gå in på wiki.rotter.se. Under rubriken ”Skriv artiklar” (på förstasidan) finns en introduktion till hur du lämnar in ditt bidrag.

Var med och gör Wiki-Rötter till en verkligt interaktiv encyklopedi för oss släktforskare!

Fixa sommarläsningen redan nu, digital eller traditionell. Foto: Pixabay.Fixa sommarläsningen redan nu, digital eller traditionell. Foto: Pixabay.

Digital läsning i hängmattan

Långa, ljusa kvällar ger extra tid till att förkovra sig i släktforskningens alla skrymslen och hörn. Med en Premium-inloggning till Rötter får du tillgång till tidigare nummer av Släkthistoriskt Forum, ett bibliotek med sökbara och digitaliserade böcker, databaser och annat spännande material.

Redan vid Premium Bas (99 kr) får du tillgång till allt detta, och med nivån Premium Silver (299 kr) får du dessutom en årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum i brevlådan – och just nu även ett extra nummer på köpet. Läs mer om erbjudandet här

För dig som föredrar att läsa fysiska böcker står såklart Rötterbokhandeln till tjänst. Beställ sommarläsningen redan nu så du hinner få hem den innan bokhandeln tar sommarledigt i juli.

Släktforskardagar, sommarprat och annat

All föreningsaktivitet stannar inte bara för att det blir sommarlov. Ta för vana att kika då och då i Rötters kalendarium – kanske händer det någonting hos en släktforskarförening nära dig?

Missa heller inte att lyssna på Peter Sjölunds Sommar i P1 den 7 juli. Läs mer om det här.

En annan sak att hålla ögonen öppna efter är så klart när biljetterna till de digitala Släktforskardagarna släpps (omkring midsommar) på www.sfd2021.se.

 

Har du ett sommartips som vi inte har nämnt? Tipsa oss genom att lämna en kommentar i sociala medier!

Annonser