victor ornberg plus pristagare olle elm2021Victor Örnberg (foto: Bohusläns museum) och årets Örnbergspristagare, Olle Elm. Foto: privat.
Varje år lyfter Sveriges Släktforskarförbund fram betydelsefulla insatser och initiativ inom släktforskningen, bland annat genom att dela ut Victor Örnbergs hederspris och en rad andra utmärkelser och stipendier. Här är årets alla pristagare.

I år går hederspriset till Victor Örnbergs minne till Olle Elm, Lindome, en engagerad och aktiv släktforskare med tyngdpunkten på hemtrakterna i norra Småland och det ofta svårtillgängliga källmaterialet från 1500- och 1600-talen. 

En del känner till honom genom de djuplodande artiklar han skrivit för bland annat Släktforskarnas Årsbok och Svensk Genealogisk Tidskrift, där han sedan många år varit en del av redaktionen. För andra är han ett bekant namn genom sitt engagemang i olika Facebook-grupper, i Anbytarforum och på senare tid också i digitala släktforskarträffar. 

Till yrket är han socionom och har de senaste 30 åren arbetat som organisationskonsult med eget företag. Numera delas tiden mellan arbete och pensionärsliv.

Årets eldsjäl

Årets eldsjäl är Torgny Larsson, Malmö, som med energi och entusiasm tagit sig an de utmaningar det nya pandemiläget fört med sig.

Han har länge varit en viktig person i Malmö Släktforskarförening och DIS, och har under pandemitiden utmärkt sig genom sina särskilda insatser när det gäller att sprida kunskap om och etablera digitala möten.

Genom att producera ett antal manualer och videofilmer som spridits till föreningar över hela landet har han underlättat arbetet både för föreningar och för enskilda släktforskare som känt sig isolerade. 

Årets släktforskarpublikation är en databas

Priset för Årets släktforskningspublikation går till Pitebygdens Forskarförening för publikationen Piteborgare.

Piteborgare är resultatet av ett tioårigt arbete med att kartlägga Piteås första 200 år som stad, en tid då källor som kyrkböcker är obefintligt eller har betydande luckor. Mantalslängder, bouppteckningar, domböcker och skråhandlingar, också från grannförsamlingar och andra delar av landet är de källor som i stället använts för att spåra flyttningar in i och ut ur staden.

Databasen ger oss en unik bild av Piteås befolkning under åren 1621–1812 och bakom den ligger ett imponerande arbete.

Stipendium ur Genealogisk ungdoms fond

Genealogisk Ungdoms Fond delar i år ut sitt stipendium till Staffan Betnér, som med sina kunskaper, sin kreativitet och sin digitala problemlösningsförmåga har bidragit till och skapat smarta program och verktyg inom släktforskningen. 

Staffan Betnér är född 1994, har en masterexamen i statistik och arbetar som statistiker på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Region Stockholm. 

Årets NÅDD-registrerare

Siv Börjesson, Malmö, har utsetts till årets NÅDD-registrerare. Hon har under lång tid varit engagerad i NÅDD och registrerat ett stort antal församlingar, alltid med mycket god kvalitet.

Årets gravstensinventerare

Årets gravstensinventerare är Laila Hurtig, Angered. Sedan 2014 har hon registrerat drygt 25 000 gravar i Västra Götaland. Hennes fotografier håller alltid hög kvalitet och informationen är saklig och relevant.

Årets anbytare

På förslag anbytarvärdarna har Kristina Gunnarsdotter utsetts till Årets anbytare. Kristina har i många år hjälpsamt och vänligt delat med sig av sitt mångsidiga kunnande.

Årets pris för ökning av medlemstal

Pris går i år till Hallands Släktforskarförening för största faktiska ökning (78 st) och till Enecopia Släktforskarförening för största procentuella ökning (27,1 %).

hallands sffHallands Släktforskarförening har en YouTube-kanal där du bland annat hittar en presentationsfilm om föreningen. Klicka på bilden för att läsa mer.

Mer i Angeläget

Pristagarna kommer att presenteras närmare i Angeläget, Sveriges Släktforskarförbunds nyhetsbrev, som kommer ut i slutet av maj.

Angeläget, som ges ut två gånger om året, är riktat till förbundets medlemsföreningar och berättar om årets verksamhet, projekt och sammankomster. Inte minst innehåller nyhetsbrevet förberedande information om förbundets årliga stämma och Släktforskardagarna.

Här hittar du tidigare utgivna Angeläget på Rötter

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser