SuM foto005129 anbaten expressPassagerarfartyget "Express" vid kajen, troligtvis i Motala. Fartyget trafikerade vid denna tid mellan städerna Jönköping och Motala. Foto: Elis Thuresson/Sundsvalls museum.
Nu är det dags att söka anslag hos Arvid Lundbäcks stiftelse. I år prioriteras bidrag inom områden som behandlar flyttningar och rörelser och deras påverkan på släktforskningen.

Arvid Lundbäcks stiftelse delar årligen ut ett stipenduim till forskningsprojekt av intresse för släktforskare. I år kommer stiftelsen att se positivt på forskning om flyttningar och rörelser som påverkat släktforskningen. Främst påverkan på metodik och källor.

Exempel på områden kan vara skogsfinnar, soldater i krig, sjömän på exotiska destinationer, emigration till Australien, Kuba, Brasilien, arbetskraftsinvandring från medeltiden och framåt. Även om årets inriktning kommer att ha prioritet vid tilldelning av medel, så går det naturligtvis att söka för andra ämnen.

Ansökan

För att ditt projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt. Resultatet ska dessutom vara tänkt att publiceras på något sätt och hur det ska publiceras ska anges i ansökan. Alla former av publikationer är tänkbara, det enda kraven är att stipendiaten anger att bidrag erhållits av stiftelsen samt att eventuella referensexemplar skänks till Genealogiska Föreningen.

Din ansökan mejlar du till stiftelsens ordförande, Mats Ahlgren, på ma.ahlgren(at)telia.com senast den 1 september 2021.

I din ansökan är det bra om du beskriver en klar frågeställning, skiss över din metodik och förväntat resultat, samt har med en ekonomisk kalkyl. Ansökan bör vara ungefär en A4-sida. Arvid Lundbäcks stiftelse har som regel att inte bekosta hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen. Målet är att något ska publiceras och utbetalning sker efter publicering.

Mer om stiftelsen

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av honom själv. Det var vinsten från hans framgångsrika vidiolog, en mikrofilmsläsare för hemmabruk, som skulle utgöra grundplåten till den fond som också fick bära uppfinnarens namn.

I dag är Arvid Lundbäcks fond en stiftelse som sedan 1996 årligen delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser