Omnibus med många passagerare i London år 1865. Foto: London Stereoscopic Company.Omnibus med många passagerare i London år 1865. Foto: London Stereoscopic Company.

Har du rötter I England, Wales eller Isle of Man? Då kan du spara massor av tid genom att undvika de register som inte innehåller uppgifterna du söker – tack vare The Online Genealogical Index.

Sökdatabasen The Online Genealogical Index (OGI) har funnits sedan 2014 och har sedan dess vuxit och blivit en riktig skatt för den som behöver vägledning i sitt letande.

Databasen utgörs av en samling länkar till onlinearkiv för släktforskare i England och Wales. Alla de stora släktforskningssajterna finns med (t.ex. Ancestry, MyHeritage och FamilySearch) men du hittar också mindre databaser och onlineregister.

Med OGI kan du enkelt hitta i vilket register uppgifterna du söker finns. Kanske upptäcker du att det du söker finns på flera ställen, och kanske till och med i ett gratisregister.

Allt du behöver för att söka är ett namn, en plats och ett ungefärligt år.

Så funkar det

Gå till ogindex.org och välj om du vill söka i England, Wales eller Isle of Man.

Fyll i grevskap (County) och plats (Town). Har du uppgifter om år eller vilken typ av register du är ute efter kan du även fylla i detta för att söka mer specifikt.

I sökresultatet får du nu länk till respektive träff. Till höger ser du också om registret är gratis att använda eller om det kräver abonnemang.

En öppen sökning på Holyhead, Wales ger 36 träffar. Längst till höger ser du om databasen där uppgiften finns är gratis eller bakom betalvägg.En öppen sökning på Holyhead, Wales ger 36 träffar. Längst till höger står det om databasen är gratis eller bakom betalvägg.

Mer om OGI

OGI startades av släktforskaren Tim Manners som tröttnat på att företag säljer abonnemang till uppgifter som finns tillgängliga gratis på annat håll.

Idén till initiativet kom redan 2012 och i dag finns över 407 000 länkar till bland annat födelse- och dödböcker, dop- bröllop- och begravningsregister, skolregister, gravstensregister, antavlor med mera. 

OGI är helt gratis att använda och drivs av frivilliga bidrag från användarna.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser