Ritamaki finngard 14Bastu och vedbod tillhörande Ritamäki finngård i Torsby finnskog i Lekvattnets socken i Torsby kommun. Foto: Mattias Blomgren, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Många svenskar härstammar från de finska svedjebönder som slog sig ner i Sverige för omkring 400 år sedan. Men efter olika former av förtryck genom historien är det inte mycket av den skogsfinska kulturen som finns kvar i dag. Det vill ett nybildat förbund råda bot på.

Omkring 1,7 miljoner av dagens svenskar beräknas härstamma från svedjebönderna från Finland. En av dem är prinsessan Estelle, som på fars sida tillhör släkten Seppäinen.

Liksom samer, resandefolk och tornedalsfinnar blev det svårt för skogsfinnarna att hålla fast vid till exempel språket, då staten och kyrkan aktivt verkade mot delar av den skogsfinska kulturen. Bland annat fick de som regel helt nya efternamn när de skrevs in i de svenska församlingarna.

Enligt det nybildade förbundet Skogsfinnars Intressen i Sverige är namnlagen från 2017 ett exempel på hur skogsfinnarna fortfarande förbises och missgynnas nationell minoritet.

– Namnlagen i dess nuvarande form tillåter inte längre att man tar tillbaka skogsfinska namn. Man kan inte gå tillbaka längre än fyra generationer och det är för lite för oss, säger Niclas Persson Tenhuinen, vice ordförande i förbundet, i en intervju i svt:s nyhetsprogram Uutiset.

Det nybildade förbundet Skogsfinnars Intressen i Sverige vill därför höja skogsfinnarnas status och verka politiskt i frågor som rör skogsfinnar och ättlingar till skogsfinnar. De vill få till en diskussion om det språkförlust som drabbade finsktalande skogsfinnar i modern tid och verka som politiskt komplement till organisationen FINNSAM, som verkar för forskning och bevarande av skogsfinsk kultur och historia i Sverige.

Läs mer och se inslaget på svt.se

Skogsfinnarnas ursprungliga efternamn samlade i bokverk

De finska svedjebönderna i trakterna kring norra Värmland fick som regel helt nya efternamn när de upptogs i de svenska församlingarna. Därför kan de vara svåra att spåra långt bakåt i tiden. Men med hjälp av 200 år gamla anteckningar har författaren Anna Ø. Forsberg nu gjort en sammanställning med ursprungliga efternamn, som kan vara till stor nytta för dig med skogsfinnar i släktleden.

Läs mer om det här

Annonser