shf 2021 2 ute nu
I historien tycks fascinationen för det oförklarliga återkomma i vågor med mer eller mindre jämna mellanrum. I det nya numret av Släkthistoriskt Forum dyks det ner i just en sådan period, sekelskiftet 1900 och tidens nytända intresse för mystik, seanser, andefotografier och ockulta riter. Det senare var ett viktigt inslag i de hemliga sällskapen, som fick ett uppsving under samma tid.

Men hur söker man släktingar i hemliga sällskap? Tips på ingångar till annorlunda släktforskning får du i temat Sekelskiftets mysterier.

Husförhörslängdens dolda skatter

Det händer att vi släktforskare grips av en iver och hastar oss bakåt i historien med hjälp av födelse-, vigsel- och dödböcker. Det är lätt att hoppa över en för många välbekant källa: Husförhörslängden.

I Eva Johanssons artikel om denna vanliga och ibland underskattade källa får vi många exempel på varför det är så viktigt att dammsuga varenda längd.

mall uppslag 3 st

Vem har du ärvt din ögonfärg ifrån?

SHF nr2 2021 omslag webbTed Rosvall tar oss med på digitala vägar österut, till Sankt Petersburg, Gammalsvenskby och Estland. I landskapet är det Västergötlands tur den här gången och du som vill veta vem du ärvt dina gröna ögon ifrån bör läsa DNA-frågan, där Peter Sjölund förklarar hur du går till väga.

Om det och mycket mer i Släkthistoriskt Forum nummer 2 2021.

Här kan du köpa lösnumret

Här hittar du våra olika prenumerationsalternativ

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser