Utsikt från Östersund över Storsjön med Frösön och Oviksfjällen. Foto: AB Almquist & Cöster/Järnvägsmuseet.Utsikt från Östersund över Storsjön med Frösön och Oviksfjällen. Foto: AB Almquist & Cöster/Järnvägsmuseet.

De gamla bynamnen i Jämtland berättar om hur livet var på orten förr i tiden, före både medeltid och vikingatid. Det menar Josefin Devine, doktorand i språkvetenskap vid Umeå universitet.

Enligt språkliga undersökningar av de äldre bynamnen i Hackås och Ovikens socknar i Jämtland går det bland annat att uttyda att det redan så tidigt som under järnåldern fanns bofasta bönder på orten. De gamla namnen berättar också om en förkristen tid, bebyggelseexpansion, gränsdragningar och till och med om enskilda invånare.

Bygden, byarna och buan

Avhandlingen som studien ingår i heter "Bygden, byarna och buan: studier av bebyggelsenamnen i Hackås och Ovikens socknar, med ett särskilt avsnitt om fäbodnamnen" och är ett doktorandprojekt av Josefin Devine, Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Läs mer om avhandlingen på Umeå universitets webbplats

Studien kommer att bli en del av Institutet för språk och folkminnens serie Svenska ortnamn. Se tidigare publikationer i serien här

Del ur 1700-talskarta över Jämtland. Bildkälla: Postmuseum.Del ur 1700-talskarta över Jämtland. Bildkälla: Postmuseum.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser