På webbsidan digitaltmuseum.se kan du redan i dag ta del av stora mängder digitaliserade vykort, fotografier och föremål från 75 museer. På webbsidan digitaltmuseum.se kan du redan i dag ta del av stora mängder digitaliserade vykort, fotografier och föremål från 75 museer.

Snart kan ännu mer spännande arkivmaterial finnas tillgängligt på nätet. Riksantikvarieämbetet har utdelat 10 miljoner kronor till musei- och arkivinstitutioner för digitalisering och bearbetning av samlingar och arkivmaterial.

Bidraget som Riksantikvarieämbetet har i uppdrag att dela ut varje år ska hjälpa till att betala lönekostnader för personer som arbetar med digitalisering av museer och arkiv.  

– Genom bidraget har tillgängligheten till samlingar förbättrats för forskarvärlden och materialet används också frekvent av elever, forskare, privatpersoner, media och företag, säger Sofia Kahl, handläggare på enheten för förvaltningsärenden och bidrag, på Riksantikvarieämbetets webbsida.

För släktforskare och andra historieintresserade finns redan en hel del intressant arkivmaterial på nätet i form av bland annat digitaliserade fotografier, vykort, kartor och ljudband. Exempel på var detta kan hittas är Digitalt Museum, Digitala stadsmuseet och Sörmlands museum. Förhoppningsvis kan framtiden nu bjuda på ännu mer av detta.

Här kan du läsa mer om bidraget

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser