Ted arsboken2021 fixTed Rosvall med förra årets Släktforskarnas årsbok och den kommande årsboken intill. Foto: privat.
Släktforskarnas årsbok 2021 bjuder på släktberättelser som bygger på alltifrån medeltida källor till betydligt nyare DNA-teknik. Nytt för i år är en avdelning med kompletteringar och rättelser till artiklar som varit införda i tidigare årgångar. Här berättar årsbokens redaktör Ted Rosvall mer om innehållet.

Släktforskarnas Årsbok startade 1990 med boken "Inte bara kyrkböcker" och har sedan dess utkommit i ytterligare 30 årgångar. Sammanlagt handlar det om 10 000-tals sidor med släktforskningsrelaterade essäer och släktutredningar, källtips och inspiration.

premuim guld 2021Nu är förköpsperioden igång. Klicka på bilden för att läsa mer om hur du beställer årsboken.Ted Rosvall är sedan 2017 redaktör för den minst sagt anrika publikationen och varje år efterlyser han upplysande och inspirerande artiklar som gärna får knyta an till ett tema.

Nu är ett dussintal artiklar klara och vi ber Ted Rosvall berätta lite mer om vad Släktforskarnas årsbok kommer att bjuda på när den kommer ut lagom till midsommar. 

När vi pratade om årsboken senast hoppades du på artiklar som innehåller spänning, mysterium och romantik. Har du fått in några sådana?

– Här finns gott om spänning, till och med mord och elektriska stolar... Men även mysterier och hur man löser dessa. Bland annat reds snåriga 1600-talsrelationer ut.

Du är ju alltid ute efter artiklar där man kan följa släktforskningsmetoden. Bjuder årsboken på någon sådan i år? 

– Ja, här finns flera exempel på hur man som släktforskare tvingas att åka slalom mellan källorna, mantalslängder, domböcker och registratur, för att närma sig sanningen.

Vad gör en riktigt bra släktforskningsberättelse? 

– Den ska på ett pedagogiskt sätt guida läsarna via ledtrådar och rykten vidare genom källorna för att till sist komma fram till ett svar, gärna ett överraskande sådant.

Ny avdelning med kompletteringar

Släktforskarnas Årsbok 2021 kommer att innehålla en helt ny avdelning för rättelser och tillägg. Ted Rosvall inbjuder alla tidigare artikelförfattare att höra av sig till redaktionen med sådant material.

Vad är tanken bakom det nya kapitlet?

– Släktforskning står ju aldrig stilla. Nya register och databaser tillkommer ständigt och med dem nya möjligheter och infallsvinklar. Chansen är god att många av de artiklar som publicerades för fem, tio eller tjugo år sedan med de resurser som då fanns tillgängliga, idag skulle kunna rättas, kompletteras och kanske utvecklas vidare.

– Kanske var det så att ett eller annat blev fel när det begav sig och skulle behöva rättas till. Även sådana smärre justeringar är välkomna.

Vill du bidra med en komplettering eller rättelse till en äldre artikel? Hör av dig till arsboken@rotter.se

DNA-berättelser

Nytt för i år är också ett avsnitt med rubriken DNA-berättelser. Här samsas en handfull korta artiklar om hur man med hjälp av DNA-tester och traditionell släktforskning äntligen hittar fram till den där okände fadern eller reder ut hur släktskapen mellan två DNA-testade personer till sist kan härledas.

Mer om artiklarna

bokomslag arsbok 2021 litenKlicka på bilden för att komma till hela listan med artiklar och författare.Artiklarna i årets upplaga av Släktforskarnas årsbok kommer till stor del att handla om södra Sverige, Småland och Skåne, men även om Gotland och Bornholm. Den senare artikeln ger oss verklighetens Lassefar i Nexös berömda och filmatiserade roman; "Pelle Erövraren".

Som vanligt bjuds det på släktutredningar, bland andra av släkten Silfwerbrand. Också släkten Herván och pappersmakaresläkten Ramberg i Östergötland får en genomgång.

Att utgå från en släktgård kan ge en intressant inramning till släkthistorien. I årsboken kommer vi att få ta del av ett par artiklar som gör just det. Göran Sparrlöf berättar om en släktgård i Tabergs bergslag och dess ägare under 400 år och Kerstin Jonmyren tar sig an ”Det granna huset i Burgsvik” och dess invånare genom århundradena.

Ted Rosvall bjuder också på en egen artikel, ”Från handsmed till kopparslagare – Flaskans följder”.

Här är hela listan med årets artiklar och deras författare.

Förköpsperioden är igång och här kan du läsa mer om hur du får årsboken till bästa pris.

Sök i tidigare årsböcker

arsbok puffI Årsboks-sök kan du göra oväntade fynd. Du har väl inte missat att det finns ett sökbart personregister för samtliga årsböcker 1988–2005? Årsbok-Sök är ett hjälpmedel för släktforskare, som har kunnat skapas tack vare ekonomiskt stöd från Rötters Vänner.

Arbetet med att utöka registret till senare årgångar pågår fortfarande.

Årsbok-Sök finns i Faktabanken på Rötter

Annonser