magazine mockup omslag och uppslag webb
Låt dig inspireras till efterforskningar i domböcker, tidningar och gamla passhandlingar i det nya numret av Släkthistoriskt Forum, som denna gång tar dig med in i marknadens folkvimel. 

Efter ett år av mer eller mindre isolering är det många av oss som längtar efter att översköljas av intryck. Det enda vi kan göra är att fortsätta hålla oss undan allt vad folkliv heter och drömma oss bort till nya – eller varför inte gamla? – tider.

tolvskilling1/12 skilling från 1802. Foto: Enköpings museumTänk att få smyga runt och tjuvlyssna på prutande bondmoror, kärlekskranka pigor, grälsjuka drängar och slipade försäljare på en av släktingarnas favoritmarknader.

I det nya numret av Släkthistoriskt Forum bjuds på ett marknadstema som minner om ett historiskt myller av människor, prylar, dofter, prat och skratt.

Mynthärvan före kronan

Mången historieintresserad har lagt pannan i djupa veck över den gamla mynträkningen, som trots rationaliseringar och reformer hängde kvar länge.

I artikeln Släktens slantar gör vi därför ett försök att reda ut skillnaden på daler och riksdaler, valuta i kopparmynt, silvermynt och sedlar. Något som kan vara till stor nytta, inte minst för dig som gärna dyker ner i gamla räkenskaper och bouppteckningar.

norden tedFler DNA-träffar, släktingar i Nordens huvudstäder och försvunna sjömän...

Numret bjuder förstås även på en massa annan släktrelaterad nutidsflykt. Vi beger oss till huvudstäderna i tre av våra nordiska grannländer, med Ted Rosvall som vår kunnige guide. 

I DNA-frågan får du veta allt om hur du maximerar dina träffar i flera databaser, utan att ruineras. 

Ett fylligt svar på en inskickad släktforskargåta kan hjälpa dig med förolyckade eller förrymda sjömän i släkten.

Bland mycket annat!

Här kan du köpa lösnumret

Här hittar du våra olika prenumerationsalternativ

 

Annonser