dna pexels photo 954583Foto: Martin Lopez/Pexels
Den svenska polisen har sedan flera år tillbaka uttryckt en önskan om att DNA-släktforskning ska få bli ett nytt verktyg i utredningar av grova brott. Och i höstas blev också Sverige det första landet i Europa att ha löst ett brott med metoden. Men det var ett pilotprojekt – och vad har egentligen hänt sedan dess?

När domen mot Daniel Nyqvist föll i höstas hade inte bara det omtalade dubbelmordet i Linköping fått sin lösning efter 16 år. Sverige hade också blivit det första landet i Europa där DNA-släktforskning framgångsrikt använts för att ta fast en mördare.

peter sjolund privatPeter Sjölund. Foto: privatDen av polisen anlitade släktforskaren och DNA-experten Peter Sjölund blev rikskänd över en natt och har sedan dess synts och hörts i otaliga nyhetsinslag, tv-soffor och radioprogram.

I vintras släppte Tv4 dokumentären DNA-detektiven: Dubbelmordet i Linköping, där vi på nära håll får ta del av genombrottet i utredningen.

Men Linköpingsfallet var ett pilotprojekt och bollen ligger hos polismyndigheten som just nu utvärderar metoden för att kunna fatta beslut om den ska få användas regelmässigt.

Bollen kan vara i rullning

Sedan det omtalade Linköpingsfallet slutligen fick sin lösning har intresset för den nya metoden att utreda grova brott varit enormt. I polisregionernas Kalla fall-grupper finns omkring 600 ouppklarade grova brott. Enligt en undersökning som SVT gjorde under sensommaren finns ett stort intresse för att ta hjälp av släktforskningsmetoden bland fler av polisregionernas Kalla fall-grupper.

I slutet av januari i år meddelade Jan Staaf, chef för utredningsverksamheten hos Polisen Östergötland, att de är på gång med att bilda en arbetsgrupp inom polismyndigheten ska se över vilka andra ”kalla fall” som tekniken kan appliceras på.

Peter Sjölund samlade redan i somras ett team med kvalificerade släktforskare som är beredda att hjälpa polisen att lösa mord med DNA-släktforskning, men det lär dröja innan teamet kan komma att anlitas.

Att polisen nu lägger tid och resurser på att skapa en potensiell lista med fler brott som kan vara intressanta för metoden tyder ändå på att bollen är i rullning. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen här på Rötter.

Gå till nyheten på svt.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I dag firar många smålänningar "fössta tossdan i mass" med prinsesstårta, eller "massipantårta" som ...

Släktforskningsföretaget MyHeritage har lanserat en ny tjänst som animerar dina släktfotografier. ...

Första gången alla svenskar skulle vaccineras mot ett dödligt virus var 1810 då smittkopporna härjad...

I dag går startskottet för en hel vecka om DNA-släktforskning i tv-programmet "Malou efter tio". Bla...

Nu har redaktionen för Svenskt biografiskt lexikon (SBL) hunnit fram till bokstaven S och i det nysl...

Fler artiklar

Annonser