lunchwebbinarium
Den 28 januari bjuder Centrum för Näringslivshistoria in till ett gratis lunchseminarium som välkomnar alla som vill veta mer om hur man kan forska i arkiven som finns deponerade där. Här på Rötter bjuder vi på läsning på temat – ett gäng artiklar om företagsamma släktingar från Släkthistoriskt Forum. 

Nu på torsdag bjuder Centrum för Näringslivshistoria in till ett lunchseminarium där arkivarierna Linda Israelsson och Krister Hillerud svarar på frågor om hur du som forskare eller kund kan ta del av informationen som finns i deras arkiv. Seminariet är gratis och du föranmäler dig via länken nedan.

Läs mer och föranmäl dig här


Om släktens företag i Släkthistoriskt Forum

tema 2 2019
I Släkthistoriskt Forum 2 2019 var våra företagsamma förfäder i fokus. Temat bjuder bland annat på läsning om Sveriges äldsta familjeföretag, som har funnits i samma släkt i hela 350 år och om några av finansens dynastier – sveriges mäktigaste familjeföretagare. 

Här kommer du till tidningen i blädderformat


Rättelse:
I artikeln Bedrövad men myndig uppges att Anna Elisabeth Hyltenius (1787-1862), dotter till prosten i Vislanda, Erik Petter Hyltenius (1746-1829) var den sista änkan att konservera i landet. Den felaktiga uppgiften kommer från en bok av Uno Hernroth (1905-1996), med titeln Den konserverade änkan, utgiven 1985. Anna Elisabeth pryder bokens omslag och redan på titelbladets baksida står det vem hon är, men Hernroth anger felaktigt 1756 som hennes födelseår, vilket gjorde den 27-åriga Anna Elisabeth till 58 år gammal vid tidpunkten för sitt giftermål 1814 med Carl Fredrik Cavallius (1781-1857). Det kan ha bidragit till missuppfattningen att hon skulle ha varit änka vid giftermålet och uppgiften har sedan fått spridning i annan litteratur i ämnet.

Konserveringen av namnet Hyltenius skedde viserligen genom giftermålet med Anna Elisabeth, men hon var då prästdotter, inte alls änka. De rättade uppgifterna kommer från Klas Hyltén-Cavallius, sonsons sonsons son till Anna Elisabeth Hyltenius.

Annonser