samhallets skuggsida nyhetsbild rotter vers4
Imorgon lördag, 16 januari, är det inget mindre än släktforskningens dag. I år ser aktiviteterna lite annorlunda ut – men var lugn! Du kommer att kunna besöka öppna hus och föreläsningar – utan att behöva lämna hemmet.

I år har många föreningar valt att arrangera digitala träffar, oftast via Zoom. Det ger dig som är nyfiken på släktforskning ett ypperligt tillfälle att ta del av ett spännande och upplysande föredrag eller två under lördagen utan att behöva lämna hemmet. I år är temat "Samhällets skuggsida i arkivens ljus".

För dig som känner dig osäker på hur du använder Zoom har föreningen DIS gjort en pedagogisk informationsvideo. Du hittar den här: Introduktion till Zoom för deltagare - YouTube

Öppet hus digitalt, släktjakt i Disbyt och brottsligheter i arkiven

ArkivDigital har öppet hus via Zoom klockan 10.00 – 14.00. Då är du är välkommen att ställa frågor till och lyssna på kortare föreläsningar om hur du använder ArkivDigital. Observera att det är först till kvarn som gäller då de har plats för maximalt 1000 besökare samtidigt i sin Zoom-kanal. Du kan ansluta till mötet cirka 15 minuter innan det börjar. Klicka på den här länken för att komma till föreläsningen.

Föreningen DIS bjuder på spännande släktjakt genom att hålla sin släktforskningsdatabas Disbyt öppen för alla. Läs mer på DIS hemsida.

Lunds släktforskarförening bjuder på ett förinspelat föredrag på temat. Bland annat om forskning på brott i arkiv. Här kommer du till föredraget.

Här är fler spännande föredrag som kommer att hållas digitalt: (Observera att det kan krävas föranmälan.)

Bakom lås och bom

Bakom lås och bom – fyra livsöden i Vilhelmina socken. Det är titeln på Laila Eliassons föredrag, som kommer att hållas digitalt klockan 13.00, lördagen 16 januari. Lappmarkens Släkt och Bygdeforskare arrangerar och anmälan sker till ordf@lsbfvilhelmina.se.

Du som inte vill eller kan vara med via dator kan ringa in och lyssna på Laila, anmäl dig då på tel. 070-648 25 17 så får du telefonnummer till arrangemanget.

Läs mer här.

DNA-släktforskning med Christer Carmevik

Tranås Ydre släktforskarförening bjuder på ett föredrag av Tranåsbördige Christer Carmevik som kommer att berätta om hur han använt DNA i sin släktforskning, bland annat i jakten på sin farfars farfar. Christer pratar också om grunderna när man använder DNA i forskningen, vilket innebär att föredraget passar både nybörjare och den som prövat det ett tag. Efter föredraget finns det utrymme för frågor.

Kl. 11:00 på lördagen 16 januari hålls föredraget i verktyget Zoom. Läs mer här

Skuggsidor i släktforskningen

Västra Mälardalens Släktforskare bjuder på ett distansmöte med korta berättelser från deltagarnas släktforskning som passar in under temat "Samhället skuggsida i arkivens ljus". Mötet är gratis och öppet för alla.

Så här presenteras ämnet av föreningen: ”Vi släktforskare gillar ju att berätta om vad vi hittat i vår släktforskning. Speciellt sådant som sticker ut. De flesta har historier om anor som hamnat i "samhällets skuggsida". Tusentals människor hamnade på fängelser, hospital, sinnessjukhus, barnhem, alkoholistanstalter och andra institutioner som alla skapade arkiv. Kom med och bara lyssna på historierna eller kom gärna med och berätta din egen!”.

Mötet äger rum kl. 14:00-16:30 på lördag 16 januari. Anmäl ditt deltagande här: Släktforskningens dag på distans med temat "Samhällets skuggsida i arkivens ljus" - SV Västmanland så får du en kallelse via mejl med en länk till mötet när det är dags.

Fler spännande föredrag

Studieförbundet vuxenskolan arrangerar ett föredrag av Ewa Nilsson på temat ”Samhällets skuggsida i arkivens ljus” och efteråt finns det möjlighet att ställa frågor.

Föredraget är redan fullbokat, men du som är extra angelägen kan boka en reservplats här: Släktforskningens dag - SV Skåneland

Borås släktforskare arrangerar bland annat ett föredrag med Bo-Lennart Andersson som föreläser om ”Mordbrännare bland anorna”. Läs mer på föreningens Facebooksida.

Nynäshamns släktforskarförening håller föredrag i Microsoft Teams om årets tema "Samhällets skuggsida i arkivens ljus". På deras hemsida hittar du mer information om hur du kommer till föredraget.

I Rötters kalendarium kan du hitta fler planerade aktiviteter. Du hittar det här.

Gratis läsning i Släkthistoriskt Forum

Släkthistoriskt Forum nr 2 2017 och 4 2017Släkthistoriskt Forum nr 2 och 4 2017 ger råd om hur du hittar brottslingarna och patienterna i släkten.
Här på Rötter bjuder vi på två tidigare nummer av Släkthistoriskt Forum som är både rysliga och intressanta. Klicka på respektive länk nedan för att läsa tidningarna i pdf-format.

Släkthistoriskt Forum nr 2 2017

Skurkarna i släktledet – Pinsamt eller pikant? Brottslingar i släktleden väcker känslor. Så hittar du dem och så hanterar du det du får veta.

Ladda ner en gratis pdf här

Släkthistoriskt Forum nr 4 2017

I dårskapens dunkla tidevarv. Plågsamma behandlingar och bisarra diagnoser – svunna tiders psykvård var långt ifrån mild. Lär dig hitta släktberättelserna som gömts undan i hospitalens mörka vrår.

Ladda ner en gratis pdf här 

 

Annonser