angel storre 2020
Nu närmar sig julafton och vad passar väl bättre än att drömma sig bort till släktens stugor och gårdar, som kanske doftade av karamellkok, brödbak eller något annat gott från spisen.

Vi bjuder på Hilda Sabelströms levande beskrivning av julfirandet hemma på Herrtorp, som innehåller allt man kan begära av realism, julstämning och societetsskvaller. Men den börjar med en bitande kall slädtur genom det småländska landskapet. Häng med!

hilda och systerI Släkthistoriskt Forum 5 2019 fick läsarna ta del av den omkring 150 år gamla skildringen av ett högborgerligt julfirande som det såg ut omkring 1870-talet. I den får vi följa med in i familjen Sabelströms julpyntade herrgård, glänta på grytor och ta del av familjens julpyssel och traditioner. Inte minst får vi ta del av skvallret om den lokala societeten, men vi träffar också många av dess enklare befolkning. 

Berättar gör en av döttrarna Sabelström och hennes fantastiskt detaljerade uppteckning har bevarats i släkten i generationer. Det är hennes barnbarn som delat med sig av den stämningsfulla berättelsen.

Läs artikeln

Klicka på bilden nedan för att läsa artikeln i blädder-format här på Rötter.

sabelstroms


Julerbjudande på Släkthistoriskt Forum!

Vill du veta hur du kommer dina släktingar lite närmare? Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, Sveriges ledande magasin om släktforskning, som varvar historiska tillbakablickar med konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

Fram till nyår får du som nytecknar eller uppgraderar din prenumeration Släktforskarnas almanacka 2021 på köpet. Läs mer om det här.

pren annons ad 2020

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Släktforskningshjälp, föreläsningar och möten står på schemat för släktforskare runtom i landet, v...

För precis 100 år sedan kom det slutgiltiga beslutet i frågan om kvinnor skulle få rösta i allmänna ...

Den 28 januari bjuder Centrum för Näringslivshistoria in till ett gratis lunchseminarium som välkomn...

Svea Livgarde firar 500 år

År 1521 grundades Svea Livgarde, vilket gör det till ett av världens fem äldsta förband. Detta jub...

Sveriges befolkning 2000 var efterlängtad. Första tryckningen sålde slut nästan direkt och det stora...

Fler artiklar

Annonser