Foto: Mimmi Gustafsson. Två flickor med dockor. Fotot taget 1915–1916.Foto: Mimmi Gustafsson. Två flickor med dockor. Fotot taget 1915–1916.

Porträttfotografier ska kopplas samman med uppgifter ur Rotemansarkivet, till glädje för forskare, släktforskare och den breda allmänheten.

Ett nytt projektsamarbete mellan Stadsmuseet i Stockholm, Stockholms Stadsarkiv och forskare från Stockholms och Uppsala universitet ska berika historien och öka förståelsen för den intensiva samhällsutvecklingen som skedde i Stockholm mellan åren 1880 och 1930. Detta genom att koppla samman två viktiga källor som berättar om Stockholms moderna historia.

De två källorna som ska sammankopplas är Rotemansarkivet med personuppgifter från 1,5 miljoner stockholmare åren 1878–1926, och Stockholms stadsmuseums porträttsamling, som innehåller 400 000 porträttfotografier från olika ateljéer i Stockholm, åren 1860–1930.

Projektet kommer att pågå under fem år och har namnet ”Stadens ansikten. Visuell kultur och social struktur i Stockholm 1880–1930”.

Så kommer det gå till

Utvalda digitaliserade porträtt läggs ut på Digitala Stadsmuseet, och länkas därifrån till Rotemansarkivet. På så vis kopplas alla porträtt med namn ihop med en biografi som kan följas både framåt och bakåt i tiden.

Inom projektet finns också idéer om att använda ansiktsigenkänning i syfte att skapa identiteter för oidentifierade personer, genom att finna samma människor på bilder från olika sammanhang och tillfällen.

Läs mer om projektet hos Stockholmia – forskning och förlag

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Släktforskningshjälp, föreläsningar och möten står på schemat för släktforskare runtom i landet, v...

För precis 100 år sedan kom det slutgiltiga beslutet i frågan om kvinnor skulle få rösta i allmänna ...

Den 28 januari bjuder Centrum för Näringslivshistoria in till ett gratis lunchseminarium som välkomn...

Svea Livgarde firar 500 år

År 1521 grundades Svea Livgarde, vilket gör det till ett av världens fem äldsta förband. Detta jub...

Sveriges befolkning 2000 var efterlängtad. Första tryckningen sålde slut nästan direkt och det stora...

Fler artiklar

Annonser