uppslag tema
Nu har ett nytt nummer av Släkthistoriskt Forum kommit och den här gången får du veta mer om bland andra baptister, ropare, metodister och andra frikyrkliga i släkten. Det bjuder också på släkthistoria rörande en vanligtvis älskad men ofta förbisedd familjemedlem.

SHF 5 2020 bladder hogerDu som prenumererar på papperstidningen har fått en almanacka som tack för det här året.

Visste du att svenska ungdomar i mitten av 1800-talet demonstrativt rev sönder halskragar, snörliv och annat flärdfullt i klädseln som ett uppror mot de tidigare generationernas ogudaktiga leverne?

Många av dem som tog plats och drev på när den stora väckelserörelsen svepte in över landet från 1800-talets mitt var unga kvinnor och män. De var frälsta, ihärdiga och lät sig inte kuvas.

Kanske var din släkting en av dem?

I Släkthistoriskt Forum nr 5 får du veta mer om släktens rebeller – läsare, baptister, ropare, metodister och allmänt predikosjuka – som vågade stå upp emot statskyrkan i en tid då det verkligen inte var självklart.

Haplo-vad?

Det är mycket prat om haplogrupper i DNA-släktforskningen. Men vad är egentligen en haplogrupp, och vad har vi för nytta av att känna till vår egen? Det ger Peter Sjölund svar på i DNA-frågan.

Ted Rosvall tar oss med till de svenska församlingarna i tre storstäder som i alla tider lockat till sig svenska resenärer och emigranter: London, Paris och Berlin. Under våra utvandrade anfäders och anmödrars tid var livet i någon av kontinentens storstäder någonting helt annat än tillvaron här hemma. Då var det tryggt att vara inskriven i en svensk församling i utlandet – en dokumentation som släktforskare i dag kan ha god nytta av.uppslag stader dna

Släktens kelgrisar under luppen

Gamla porträttbilder där husdjur tagits med till fotografen visar väl om något att folk faktiskt inte var så annorlunda förr. En närmare titt på de lurviga familjemedlemmarna väcker också frågor. Avelsprogram och stamtavlor är en rätt så ny företeelse – så varför ser de gamla porträttens hundar så olika ut? Missa inte artikeln om våra anfäder och anmödrars kelgrisars ganska bortglömda historia.

Om det och mycket annat i Släkthistoriskt Forum nr 5 2020. 

Amanda Johansson sthlm portrattfynd 179343
Tidig julklapp – även till nya prenumeranter

almanacka mindreAlla som prenumererar på Släkthistoriskt Forum i pappersformat har tillsammans med tidningen fått Släktforskarnas almanacka i brevlådan. Med den vill vi säga varmt tack för det här året!

Du som inte prenumererar, men som är snabb med att förnya, uppgradera eller nyteckna prenumeration kan också få den fina kalendern. Ange rabattkoden KALENDER2021 i samband med din beställning eller uppgradering.

Erbjudandet gäller fram till den 1 januari 2021 eller så länge lagret räcker. Det gäller för dig som nytecknar en prenumeration på Släkthistoriskt Forum i pappersformat eller som uppgraderar till något av paketen Premium Silver eller Premium Guld.

Här kan du se de olika prenumerationsalternativen

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Den 28 januari bjuder Centrum för Näringslivshistoria in till ett gratis lunchseminarium som välkomn...

Svea Livgarde firar 500 år

År 1521 grundades Svea Livgarde, vilket gör det till ett av världens fem äldsta förband. Detta jub...

Sveriges befolkning 2000 var efterlängtad. Första tryckningen sålde slut nästan direkt och det stora...

Vilken bok tycker du förtjänar utmärkelsen Årets släktforskningspublikation? I år har Sveriges Släkt...

2020 års utgåva av Svenska Släktkalendern har temat religion och bjuder på genealogsk och biografi...

Fler artiklar

Annonser