sveriges befolkning 2000 omslag
I onsdags morse släpptes en helt ny befolkningsdatabas i Sveriges Släktforskarförbunds nätbokhandel, Sveriges befolkning 2000 på usb. Ett dygn senare hade drygt 1000 exemplar av databasen klickats hem av vakna och köpsugna kunder. 

Att Sveriges befolkning 2000 var en efterlängtad databas var inte oväntat, men att köpsuget skulle vara så stort blev en glad överraskning för Sveriges Släktforskarförbunds kanslipersonal, som nu har fullt upp med att packa det dryga tusentalet beställningar som lagts i Rötterbokhandeln det senaste dygnet.

– Vi har redan lagt en ny beställning som kommer om en vecka, men fortsätter det i den här takten måste vi nog beställa mer direkt om alla som vill ska kunna få tag på den innan jul, säger Charlotte Thomasson Ismail, som arbetar med marknadsföring och försäljning i Rötterbokhandeln.

Johanna Schillerström, kanslichef på Sveriges Släktforskarförbund, är även hon glad över den stora efterfrågan.

– Vi hade nog väntat oss att några hundra skulle gå åt i samband med släppet. Men att vi sålt över 1000 på ett dygn var betydligt mer än vi hoppats på måste jag säga. Att intresset är så stort sporrar verkligen att fortsätta arbetet med att ta fram databaser för släktforskare.

Förbundet har planer på att ta fram fler befolkningsdatabaser, till exempel pågår ett registreringsprojekt av Sveriges befolkning 1940 tillsammans med Riksarkivet. Ideella registrerare arbetar också för fullt med en ny version av Sveriges dödbok (version 8), som förbundet planerar att släppa till nästa höst.

Många efterfrågar att även förbundet, likt de stora släktforskningsföretagen, ska göra det möjligt för kunderna att prenumerera på databaserna genom en onlinetjänst. När kan en sådan komma att bli aktuell?

– Det finns sådana planer och önskemål inför framtiden, men ett sådant projekt kräver resurser som förbundet tyvärr inte har för tillfället. Men vi är medvetna om att det är den vägen vi måste gå och jobbar hårt för att det ska kunna bli verklighet inom de närmaste åren, säger Johanna Schillerström.

sveriges befolkning allaTidigare gavs Sveriges befolkning ut på cd/dvd. Den nya befolkningsdatabasen släpps enbart på usb.

Fakta: Sveriges befolkning

Sveriges Släktforskarförbund har tidigare gett ut de populära databaserna Sveriges befolkning 1970 och 1980. Databaserna innehåller folkbokföringsuppgifter om de personer som bodde i Sverige ett bestämt datum det år som skivan avser. Förutom namn får du reda på bostadsadress, postadress, födelsedatum och -församling samt boendeförsamling. Sökning går även att göra på alla personer i samma fastighet eller på samma adress.

I samarbete med Riksarkivet har förbundet även tagit fram Sveriges befolkning 1890 och 1900. Sveriges befolkning 1880 och 1990 är framtagna av Riksarkivet. 

Här kan du läsa mer om dem i Rötterbokhandeln (välj vilken av databaserna du vill veta mer om i rullisten till höger i produktbeskrivningen).

Hjälp till att ta fram nästa databas

Förbundets uppskattade databaser för släktforskare tas fram med hjälp av frivilliga krafter. Proffsiga registrerare som arbetar oförtrutet för att vi alla ska kunna glädjas åt nya databaser att söka släktingar i. 

Vill du bli en i registrerargänget? Just nu söker förbundet registrerare till nästa version av Sveriges dödbok, som kommer ut till hösten 2021. 

Läs mer här.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser