rotter premiumKlicka på bilden för att komma till Rötters premiumresurser, som du annars hittar i Faktabanken. För att använda dem måste du först logga in högst uppe till höger.
Du som precis har fått tillgång till Rötters premiumresurser har mycket att upptäcka. Här kommer 8 tips på släktforskarresurser, databaser och spännande läsning att förgylla en, eventuellt, gråmulen dag.

I våras lanserade vi våra Premium-paket här på Rötter. Många har sedan dess valt att prenumerera på tidningen Släkthistoriskt Forum och Släktforskarnas årsbok till ett extra bra paketpris – och samtidigt få tillgång till Rötters digitala premiumresurser. 

Rötters premiumresurser ingår i alla våra premiumpaket, från Premium Bas (99 kr) till Premium Guld (499 kr).

Men vad är det egentligen som gömmer sig bakom Rötters premium-inloggning? Här presenterar vi några av godbitarna som alla premiumkunder har tillgång till.

Du som är premiumkund loggar in högst uppe till höger för att få tillgång till reurserna. Eller klickar här. Inte premiumkund? Läs mer här.

gamla SHF1. Släkthistoriskt Forum 1982-2015

Visste du att alla premiumkunder kan läsa tidigare nummer av Släkthistoriskt Forum digitalt via sin Rötter-inloggning? Hela 34 årgångar (1982-2015) av den klassiska tidningen för släktforskare finns att läsa, även för dig som har Premium Bas.

Hur många sidor det är totalt ska vi låta vara osagt, men det rör sig om tusentals artiklar om släktforskning – från mikrofilmsrullarnas utmanande dagar till vår tids digitala revolution.

Ta en nostalgitripp och bygg på dina kunskaper om alltifrån släktforskningstekniker till arkivens guldkorn.

Senare nummer finns tillgängliga för Premium Brons-, Silver- och Guld-kunder.

2. Aron Valentins hundraåringar

omslag hundraaringarEn annan av Rötters premiumresurser bjuder på flera höjdpunkter för den lässugne. I Biblioteket hittar du bland annat Aron Valentins praktverk Sveriges 100-åringar som påbörjades 1909 och som till slut kom att innehålla nära 5 500 längre och kortare biografier över landets då äldsta. I det över 500-sidiga biografiska lexikonet skildras unika levnadsöden från högadel till fattigfolk. Många gånger med underlag från tidningsartiklar och intervjuer som författaren själv gjort genom åren.

En tid av stora samhällsförändringar speglas i de äldres tillbakablickar. De flesta var födda under den första halvan av 1800-talet och många av dem levde ända in på 1950-talet. Många berättar om sina spännande livsöden och vissa ger sitt recept på ett långt och friskt liv. Inte minst får läsaren ta del av ödmjuka insikter om livet och åldrandet.

3. Matriklar och porträttgallerier

rotterbibblio portrattgalleri2Ur Bildgalleri ur svenska missionärsförbundet, en av titlarna i Biblioteket.
Lundastudenter, missionärer, småskolelärarinnor…En titt bland Bibliotekets övriga titlar är inte bara fascinerande utan kan också vara upplysande för dig med bildade i släkten.

Förr var det var viktigt att kunna ta reda på vad det blev av ortens läshuvuden och det är slående hur specifika de gamla tryckta matriklarna kunde vara. Det finns till exempel både matriklar över norrlänningar och över smålänningar som studerade i Uppsala och Lund och nästan varje yrkeskår upprättade stolt en egen matrikel över sina utövare.

Men här finns också personhistoriskt intressanta skrifter av mindre smickrande slag. Eller vad sägs om den så kallade betygsboken över ”tröga och icke-betalande människor inom 6:te distriktet”? – som var en slags kreditupplysning, långt före internet gjorde kreditupplysningen lite smidigare och mindre utlämnande.

Kort sagt finns det en hel del personhistoriskt intressant material, smidigt samlat och i trevligt blädderformat.

4. Släktforskarnas årsbok 1988-2010

slaktforskarnas arsbok webbSläktforskarnas årsbok innehåller längre artiklar om släktforskning och angränsade ämnen i en trevlig mix. Vem behöver inte lite nya perspektiv på sin forskning tillsammans med tips och inspiration? Årgångarna 1988 till 2010 är tillgängliga i digitalt blädderformat.

Tips! Många av artiklarna innehåller grundliga släktutredningar. Kombinera med gratistjänsten Årsbok-Sök så kan du enkelt hitta det som intresserar just dig.

5. Medborgarskapshandlingar

nationalitetsmatriklarUtrikesdepartementets arkiv, numera på Riksarkivet, innehåller många pärlor för en släktforskare. Av särskilt intresse för den som söker sin släkt i andra länder är de svenska konsulatens hemskickade handlingar.

Medborgarskapshandlingar, även kallade "Förbehåll" kom till genom en ny lag 1894 om förvärvande och förlust av medborgarrätt. Den stora emigrationsvågen skapade ett behov av att dokumentera vilka av alla emigranter som fortfarande kunde betraktas som svenska medborgare. Hade man varit frånvarande längre än 10 år förlorade man sitt medborgarskap, om man inte dessförinnan ansökt om ett förbehåll om att få behålla det.

Nationalitetsmatriklar och Medborgarskapshandlingar har på förbundets initiativ digitaliserats och indexerats och du hittar båda databaserna bland Rötters premiumresurser.

6. Nationalitetsmatriklar

Nationalitetsmatriklarna är en sorts "husförhörslängd" över svenskar och svenskättlingar i respektive konsulats ansvarsområde. Nationalitetsmatriklarna ger mer eller mindre utförlig information om de enskilda utvandrarna, deras äktenskap, barn, adresser, flyttningar, dödsfall med mera.

En del matriklar innehåller bara har något hundratal poster medan andra innehåller tusentals. Exempel på det senare är Hamburg och Lübeck, som drog stora skaror av "arbetsvandrare" som kom till Tyskland för att arbeta i jordbruket. Där finns också gott om gesäller och hantverkare troligen reste in i landet för att bygga på sina yrkeskunskaper.

Kanske har du någon släkting som arbetsvandrade till något annat europeiskt land?

7. Svenska antavlor

sv antavlorSkriftserien Svenska Antavlor utgavs från 1987 till 2004 av Sveriges Släktforskarförbund och utkom med två häften per år. Leta bland 313 antavlor och uppskattningsvis 50 000 personer, varav flertalet levde på 1600- och 1700-talen.

Kanske hittar du en släktgren som du har gått bet på, men som någon annan forskare gjort framsteg i? Antavlorna bygger på andras forskning och bör förstås i nästa steg alltid kontrolleras i förstahandskällorna.

8. Svenska ortnamn

Den populära databasen finns nu även på webben! Sök bland 403 542 äldre och nyare ortnamn. Svenska ortnamn är en av förbundets gamla storsäljare, som fortfarande är ett mycket användbart hjälpmedel för släktforskaren.

Det kan vara lurigt att förstå vilken ort som står nämnd i de gamla källorna. Inte minst om du bara lyckats tyda en liten del av ett ortnamn i en gammal handling. Men i Svenska ortnamn finns hjälp. I databasen kan du söka fritt på det du lyckats tyda av ortnamnet och i träfflistan kan du studera de möjliga kandidaterna. På köpet får du ortens geografiska placering på Google Maps.

Gå till Rötters premiumresurser i Faktabanken


Mer om Premiumpaketen

premium guldPremium-guld är paketet för den inbitne släktforskaren. Det ger dig tidning, premium-inloggning och årsbok till ett oslagbart pris.

När vi lanserade Rötters premiumpaket ersatte Premium Bas det vi tidigare kallade Rötters Vänner. Premium Bas kostar endast 99 kr/år och ger dig en premium-inloggning på Rötter med tillgång till digitalt extramaterial i form av mindre databaser, ett arkiv med de äldre årgångarna av Släkthistoriskt Forum och och Släktforskarnas årsbok till sammans med ett digitalt bibliotek med inskannade böcker av intresse för släktforskare.

Premium Silver är paketet för dig som prenumererar på Släkthistoriskt Forum och som vill ha tidningen i både pappers- och digital form. Du får med Premium Silver även tillgång till Rötters premiumresurser (Premium Bas). 

Vill du endast prenumerera på Släkthistoriskt Forum digitalt kan du göra det genom paketet Premium Brons. Genom din premium-inloggning på Rötter får du då tillgång till en digital version av tidningen utöver premium-inloggningens övriga resurser, som du får på köpet (Premium Bas).

Premium Guld är prenumerationspaketet med extra allt: För bara 499 kr/år får du Släkthistoriskt Forum i både digital- och pappersform, Släktforskarnas årsbok och premium-inloggning på Rötter – allt till ett kraftigt rabatterat pris.

Här kan du läsa mer om de olika prenumerationsalternativen

 

Annonser