trackubackFöretagets tre grundare, Per Filipsson, Mårten Swärd och Hjalmar Granberg. Foto: Trackuback.
Ett nytt företag med höga ambitioner har gett sig ut på den svenska släktforskningsmarknaden. Det Norrköpingsbaserade företaget Trackuback hoppas kunna locka släktforskare genom sin tjänst som sätter släktforskningen i ett historiskt sammanhang.

I dag är det premiär för historieplattformen Trackuback. Tjänsten som ger dig en möjlighet att väva samman din släktforskning med historiska kartor, arkeologi, demografi, de stora historiska skeendena och lokalhistoria. Tanken är att visualisera sammanhangen som dina förfäder levde i.

– Trackuback kom till för att vi ville skapa de verktyg som vi själva saknade. Utvecklingen har pågått i två år, och de senaste månaderna har en community av betatestare gått igenom plattformen. Nu öppnar vi på riktigt, säger Hjalmar Granberg, en av grundarna.

Nu lanseras alltså tjänsten officiellt och du som är nyfiken på Trackuback kan registrera dig på hemsidan och köra igång. Likt många andra tjänster i branschen är de grundläggande funktionerna gratis och vill man ha tillgång till hela tjänsten betalar man för ett abonnemang.

Siktar högt

Trackuback har sin bas i Norrköping och i dag består företaget av Hjalmar Granberg, Mårten Swärd och Per Filipsson. De tre grundarna hade länge pratat om hur de skulle vilja se sin egen historia och hur en optimal plattform för det skulle kunna fungera. Med hjälp av Riksantikvarieämbetets Kulturarvsinkubator och utvecklingsmedel för nystartade företag kunde de i januari i år släppa in de första testanvändarna.

Nu, samtidigt som den officiella premiären, går företaget in i ett projekt för internationella marknader i USA, Norge och Danmark. I utvecklingsprojektet samarbetar de bland annat med släktforskaren och emigrantexperten Ted Rosvall, skribent, redaktör och känd från ”Vem tror du att du är?”, och DNA-experten skribenten och författaren Peter Sjölund. Bland annat ska man ta fram en DNA-modul för visualisering av historiskt DNA, som ska visa hur förhistoriska släktingar befolkade världen.

– Vi har för avsikt att bli en ledande internationell aktör inom släktforskning och historia på lång sikt, säger Mårten Swärd, en av företagets tre grundare.

På företagets hemsida, www.trackuback.com, hittar du mer information, bland annat introduktionsvideos. Nedan ser du en snabbpresentation av tjänsten på YouTube:

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button