1024px Joe Biden 48554137807Joe Biden 2019. Foto: Gage Skidmore från Peoria, AZ, USA, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons.
Efter presidentvalet i USA har en frenetisk jakt på Joe Bidens rötter tagit fart. Hans nära släktkoppling till Irland är känd sedan länge, men hur det är med släktkopplingen till de Bidens som finns i Indien är ännu inte klarlagt.

Släktforskning ingen liten sak i USA och inte minst politiker pratar gärna om sina rötter. Joe Biden har under sitt liv vårdat sin nära släktkoppling till Irland ömt och han har ofta besökt landet, både genom politiken och privat.

I Indien gläds man redan åt att den blivande vicepresidenten Kamala Harris har en stor del av sina rötter där. Men eventuellt kan landet också stoltsera med delar av Joe Bidens släktträd. I alla fall om man får tro Biden själv.

Biden har tidigare nämnt att han eventuellt även kan ha släkt i Indien och osäkerheten kring släktkopplingen har efter hans seger i det amerikanska presidentvalet gett upphov till släktforskningsfrenesi i USA.

Svalt intresse från indiska Bidens

Enligt en artikel i The Economic Times har en plakett vid St George's Cathedral hyllande Christopher Biden (född 1789),Och i Chennai, huvudstad i delstaten Tamil Nadu i södra Indien, plötsligt blivit en lokal turistattraktion.

Enligt släktforskare som har tittat närmare på de indiska släktregistren är Christopher Biden den mest troliga kandidaten bland den blivande presidentens möjliga indiska anfäder.

I bland annat Mumbai och Nagpur i staten Maharashtra finns möjliga ättlingar till Christopher. Men den förmodade släktkopplingen har ännu inte kunnat bekräftas och åtminstone delar av den Mumbai-baserade släkten Biden tycks inte särskilt roade av den plötsliga uppmärksamheten.

I en intervju för nyhetsbyrån AFP meddelar Rowena Biden, en medlem i Mumbai-släkten, att de inte har försökt hitta något släktskap från sitt håll.

– Vi delar vårt efternamn och det är allt, sade hon enligt AFP.

Trump hittade på svenskt ursprung

Att ursprung är en betydelsefull fråga i det amerikanska samhället och inte minst i politiken finns det många exempel på.

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren har i åratal hånats av bland andra Donald Trump, efter att hon påstått sig härstamma från amerikansk ursprungsbefolkning.

Till slut blev Warren tvungen att låta DNA-testa sig i ett försök att utagera frågan. DNA-testet stödde till viss del hennes påstående, men det troliga släktskapet med amerikansk ursprungsbefolkning ligger långt tillbaka i tiden och den största delen av hennes släktlinjer finns enligt testet i Europa. Warren har hela tiden framhållit att hon bara vårdat sin släkthistoria som hon har fått berättad för sig och att hon inte använt sitt ursprung för att plocka politiska poänger.

Trump själv bekräftade länge påståendet att hans farfar skulle ha varit av svensk härkomst. I sin bok "The Art of the Deal" skrev han att hans farfar kom till Amerika "från Sverige som barn”. Men i själva verket utvandrade farfadern, Friedrich Drumpf (som senare bytte efternamnet till Trump), från Kallstadt i Tyskland 1885.

Trump är själv känd för att vara minst sagt liberal med sanningen men i det här fallet var det Donald Trumps far, Fred Trump, som ska ha mörkat det tyska ursprunget genom att ersätta det med ett påhittat svenskt. Anledningen ska ha varit att ett tyskt ursprung vid tiden efter andra världskriget var ”dåligt för affärerna”.  

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Sveriges befolkning 2000 var efterlängtad. Första tryckningen sålde slut nästan direkt och det stora...

Vilken bok tycker du förtjänar utmärkelsen Årets släktforskningspublikation? I år har Sveriges Släkt...

2020 års utgåva av Svenska Släktkalendern har temat religion och bjuder på genealogsk och biografi...

Imorgon lördag, 16 januari, är det inget mindre än släktforskningens dag. I år ser aktiviteterna lit...

Lär känna årets mässgeneral

Möt Lisbet Rodin, ordförande för Göteborgsregionens släktforskare och den som leder arbetet med året...

Fler artiklar

Annonser