Med anledning av det nya coronaläget och Humtankpriset är det många som undrat om KB:s Svenska dagstidningar kommer att öppnas igen nu i höst. Svaret är dessvärre nej.

Det var genom en tillfällig avtalslösning med upphovsrättsorganisationerna under coronapandemins inledning som Kungliga bibliotekets (KB) tjänst Svenska dagstidningar under våren kunde öppnas för allmänheten. Men erfarenheterna av det tillfälliga avtalet har dessvärre visat att KB bland annat behöver uppgradera tjänsten tekniskt för att den ska kunna fungera för storskalig användning på lång sikt. Därför kommer man inte öppna tjänsten på samma sätt nu i höst.

KB: för en fortsatt dialog med Bonus Copyright Access förs, med förhoppning om att i framtiden kunna tillgängliggöra Svenska dagstidningar så brett som möjligt. Men som det ser ut nu kommer det alltså inte ske inom den närmaste tiden.

Svåråtkomligt för landsbygdsbor

För tillgång till allt material i Svenska dagstidningar gäller, som tidigare, att man fysiskt tar sig till KB:s tidningsläsesal i Humlegården i Stockholm eller till följande bibliotek i Sverige.

HillfeltBörje Hillfelt. Foto: privat.Börje Hillfelt, medlem i föreningen Jönköpings-genealogerna, är en av de släktforskare som är besviken på att tillgången till tidningsmaterialet är så begränsad, inte minst för den som har långt till ett av de fåtal bibliotek som erbjuder tjänsten för sina besökare.

– Jag tycker det är lite pinsamt att vi som svenska släktforskare, som vill hävda att vi i Sverige ligger lite i framkant vad gäller tillgång till olika digitala register, inte har tillgång till våra dagstidningar digitalt efter år 1905 ungefär. Man kan ju inte begära att vi, som bor på landsbygden, ska besöka KB i dessa tider.

KB har fått mersmak

I Sverige följer Kungliga biblioteket gällande lagstiftning och gör de digitaliserade dagstidningarna fritt tillgängliga 70 år efter upphovsmannens död. Det innebär i skrivande stund att gränsen för de svenska dagstidningarna är satt till år 1905.

Även om lagstiftningen i grunden är densamma i alla nordiska länder (och i större delen av världen) kan tillgängligheten se ganska olika ut. I till exempel Norge har Nationalbiblioteket nyligen slutit ett avtal med Amedia, Norges största tidningsmediekoncern, vilket har gett norrmännen tillgång till många av landets största dagstidningar fram till 2005 (i skrivande stund).

F KB Karin Gronvall 811A5995 small PP webFör riksbibliotekarie Karin Grönvall var det en dröm att kunna öppna upp tidningsdatabasen som man gjorde i våras. Foto: Jann Lipka.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall har förståelse för att de släktforskarna känner sig besvikna på att det ser annorlunda ut här i Sverige. 

– Självklart kan man tycka att det är konstigt att gränsen för det upphovsrättsskyddade materialet ligger där den gör i dag, men vi har ett ramverk som vi måste förhålla oss till. Man väljer inte att tolka lagen på olika sätt men i till exempel Norge har man kommit längre i arbetet med att skriva avtal med upphovsrättsorganisationerna. Det vi måste göra är att jobba vidare med att bygga förtroenden och även tänka långsiktigt. Till exempel så visade öppnandet av databasen att vi också behöver jobba internt med den tekniska lösningen.

– Men det var naturligtvis en dröm, även för oss, att få till det här tillfälliga öppnandet. Det gav mersmak och motivation till att jobba vidare mot det långsiktiga målet.

Vilket är det långsiktiga målet?

– Att kunna öppna upp hela Svenska dagstidningar för allmänheten så mycket som möjligt.

 

Annonser