I den här videon får du hjälp att hitta rätt i arkiven. Foto: Föreningsarkivet i Jämtlands län/Arkivet i Östersund.I den här videon får du hjälp att hitta rätt i arkiven. Foto: Föreningsarkivet i Jämtlands län/Arkivet i Östersund.

Som släktforskare är det ibland lätt att gå vilse bland arkiven. Nationell Arkivdatabas (NAD) finns till för att underlätta, men ändå kan det vara klurigt att hitta just det man letar efter. Som tur är finns det experter – Forskningsarkivet i Jämtlands län har tagit fram videor för bortkomna släktforskare.

Databasen NAD hjälper forskare att hitta och hitta rätt i arkiven, men det är inte alltid så lätt att förstå hur man ska söka.

På Arkivet i Östersunds Youtube-kanal finns en kort instruktionsvideo framtagen av Föreningsarkivet i Jämtlands län. I videon förklaras steg för steg hur en sökning görs i NAD, och begrepp som arkiv, volym och serie reds ut.

Klicka här eller på bilden nedan för att komma till videon

Klicka på bilden för att komma till videon "HUR söker jag i NAD?"Klicka på bilden för att komma till videon "HUR söker jag i NAD?"

Fler nyttiga videor

Arkivet i Östersund är ett samarbete mellan Föreningsarkivet i Jämtlands län och Landsarkivet i Östersund. De arbetar med bevarandet av källorna till Jämtlands, Härjedalens och södra Sápmis historia.

På deras Youtube-kanal finns fler klipp som kan ge tips och inspiration till både nya och mer rutinerade släktforskare. Där finns också färdiga spellistor med teman som ”Hur kommer jag vidare med min släktforskning?” och ”Låt dig inspireras av arkivmaterial”.

Ta del av spellistorna här

Fakta: NAD

NAD är Riksarkivets samlade innehållsförteckning över olika arkiv. I databasen hittar du information om arkiv och samlingar hos Riksarkivet, kommun-och regionarkiv, folkrörelse- och föreningsarkiv, näringslivsarkiv, museer, bibliotek med flera.

Här söker du i NAD 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser