Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Bengt A Lundberg/Riksantikvarieämbetet (CC BY 2.5).Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Bengt A Lundberg/Riksantikvarieämbetet (CC BY 2.5).

Nu väntar en period med ruggiga höstdagar, perfekt för släktforskningsrelaterade sysslor. Till den stundande allhelgonahelgen kan vi rekommendera ett besök i databasen Gravstensinventeringen. Och missa inte heller helgens erbjudanden från Rötterbokhandeln!  

För en del är det tradition att under allhelgonahelgen besöka bortgångna nära och kära och kanske tända ett ljus vid gravstenen. Har du långt till släktens gravstenar är ett besök i Gravstensinventeringen en möjlig ersättning.

Gravstensinventeringen startades av föreningen Genealogisk Ungdom redan 1979 och är numera en sökbar databas i Sveriges Släktforskarförbunds regi. Den finns här på Rötter, bland databaserna i Faktabanken.

I databasen hittar du gravstenar och hela gravvårdar med fotografi och inskription, noggrant dokumenterade av frivilliga krafter. Den grundläggande informationen är ibland också kompletterad med kunskap om den eller de begravda personer som stenen berättar om.

Så söker du i Gravstensinventeringen

För tillfället finns det omkring 440 000 inventerade gravstenar i databasen och 956 000 registrerade personer på begravningsplatser över hela landet och ibland kan det vara svårt att hitta den person eller gravsten man letar efter, i alla fall om man inte vet hur man ska söka.

I en artikel från den 12 juni 2019 presenterade vi en lista över nyttiga söktips som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Ta del av söktipsen här

5 tips för bättre sökning i Gravstensinventeringen.I somras publicerade vi 5 tips för bättre sökning i Gravstensinventeringen. Klicka på bilden eller länken ovan för att komma till artikeln.

Saknar du en gravsten?

Gravstensinventeringen är öppen för alla att söka i och den som vill har även möjligheten att delta i projektet.

Saknar du en gravsten kan det vara så att den stenen eller begravningsplatsen inte har blivit inventerad än. Där kan du hjälpa till!

Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att gravstenar dokumenteras i tid – så tveka inte att ansluta dig. Din insats är till stor nytta för dagens och framtidens släktforskare.

Läs mer om hur du gör för att inventera

Mer allhelgonapyssel från Rötterbokhandeln

dodbok begravdaFinns det någon sysselsättning som passar bättre en kulen höstdag än släktforskning? Rötterbokhandeln har verktygen för dig som vill komma de bortgångna släktingarna närmare.

Mellan 30 oktober och 1 november kommer du att kunna köpa databaserna Sveriges dödbok 7 och Begravda i Sverige 2 till kraftigt rabatterade priser.

Håll ett extra öga på Rötterbokhandeln i helgen!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Du som precis har fått tillgång till Rötters premiumresurser har mycket att upptäcka. Här kommer 8 t...

Släktforskning i kommersiella släktforskningsdatabaser bör införas som metod i polisens ordinarie ut...

Hur kan man på ett coronasäkert sätt berätta om fördelarna med att gå med i en släktforskarförenin...

Nu lanseras Trackuback

Ett nytt företag med höga ambitioner har gett sig ut på den svenska släktforskningsmarknaden. Det No...

Den 25 november släpps två efterlängtade produkter i Rötterbokhandeln: Stockholmsforska och Sveriges...

Fler artiklar

Annonser