tva nojda arrangorerTvå nöjda arrangörer. Thomas Fürth och Anders Herou. Foto: Crister Lindström, Maria Bratt.
I lördags möttes drygt 2000 släktforskare från alla håll och kanter på nätträffen arrangerad av inte mindre än sex släktforskarföreningar. Om man får tro de nöjda arrangörerna är digitala släktforskardagar här för att stanna.

Det var en ovanligt välbesökt släktforskardag som gick av stapeln i lördags. Inte mindre än 2 274 deltagare hann registrera sig innan anmälan stängde. Under lördagen och under en månad framåt har de tillgång till omkring 70 föreläsningar, livesessioner, frågestunder och förinspelade föredrag.

Stort intresse för Disbyt      

Thomas Fürth är ordförande för både Genealogiska Föreningen och Judiska släktforskningsföreningen, två av totalt sex arrangerande släktforskarföreningar. Han berättar att sessionen om Disbyt hade flest besökare, över 470 personer.

Ett annat välbesökt videomöte var Släktakademiens om att hitta levande släktingar med hjälp av DNA och 1900-talsforskning. Olof Cronbergs föreläsning om gamla sjukdomsnamn lockade också över 400 besökare. Vallonsläktforskning var ett annat populärt ämne. Föreläsningar om inrikes pass, skolmatriklar, kartor, DNA och hur man finner gårdar drog 180 till nästan 400 besökare.

– Vi hade 64 besökare hos Judiska släktforskningsföreningen, det måste ses som något stort för en förening med 139 medlemmar, säger Thomas Fürth.

Tar du med dig några lärdomar?

– Distansmöten är en utmärkt mötesform för släktforskare spridda över hela landet och den här mötesformen passar särskilt riksföreningar, som vi som arrangerade ju är.

Har ni fått blodad tand och tänker göra om det?

– Ja det har vi. Detta med en digital släktforskardag borde man kunna upprepa till våren.

Bra samarbete mellan föreningarna

Inte mindre än sex föreningar presenterade tillsammans ett mycket ambitiöst program – fler än 70 föredrag och workshops (varav ca 50 förinspelade). Det är förstås en konst att se till att samarbetet fungerar, men enligt Thomas Fürth har det har fungerat mycket bra.

– Den decentraliserade modell som vi gick in för har visat sig framgångsrik. Vi började med ett antal mejlkontakter för att sedan när vi var klara över hur programmet skulle se ut så gick vi över till några zoommöten för planeringsgruppen för att styra upp det praktiska genomförandet, säger han. 

Deltagare från London

Anders Herou är ordförande Sällskapet Vallonättlingar, en annan av de arrangerande föreningarna. Även han är mycket nöjd med hur samarbetet fungerat och kan mycket väl tänka sig att göra om det.

– Jag tycker att det var bra, många deltog och folk var aktiva. Vår livesession klockan två hade ungefär 250 deltagare, vi hade deltagare från alla nordiska länder utom Island. En person deltog ifrån London.

– Vi har omkring 1000 medlemmar, så för oss var det en bra uppslutning. Vi släppte den nya vallonsexan (Vallon nr 6, reds. anm.). Den presenterades i ett förinspelat föredrag, men det var en hel del som hade frågor om den.

Kommer det även att bli digitala föreningsträffar framöver?

– Vi ska ha en digital styrelseträff i november och så har planerat för två digitala föreningsträffar under det första kvartalet av nästa år. Vad de ska innehålla har vi inte bestämt än, men det medlemmarna brukar efterfråga är hjälp vidare när det börjar bli svårt, så jag kan tänka mig att vi kommer att avsätta tid för det. Kanske att man kan skicka in sin fråga i förväg för att få hjälp av kunniga medlemmar. Dessutom kommer årsmötet i mars att hållas digitalt.

Deltagare kan se allt under november

Deltog du i den Digitala släktforskardagen, men hann inte se allt du ville? Då kommer du inte ha långtråkigt i november. Under hela november månad kan du som anmälde deltagande se alla 20 livemötena från i lördags tillsammans med ett 50-tal förinspelade föredrag.

Annonser