Floda1715 1754I 1700-talets födelseböcker kan det ibland vara klurigt. Ovan syns ett utsnitt ur Floda sockens födelsebok (1715-1754). Foto: Arkiv Digital.
Händer det att du kör fast i kyrkbokens spretiga handskrift? Du är inte ensam. Texttydning upplevs av många som ett av de största hindren i släktforskningen. Men som tur är finns hjälp att få. Här på Rötter finns både texttolkningsskola och experthjälp. 

Rötters tidigare redaktör Håkan Skogsjö har sammanställt en ypperlig första lektion i hur man börjar läsa gammal handstil. Det är en bra början för dig som är nybörjare eller som vill bli bättre på att läsa gamla handskrifter.

I Rötters Anbytarforum kan du hitta trådar som hjälper dig vidare och där kan du också be riktigt vassa texttolkare om hjälp när du kört fast. Läs mer om respektive resurs nedan.

Lär dig läsa gammal handstil – lektion med tre läsövningar

lektion1cDen föränderliga bokstaven S får en särskild genomgång.Lektionen som sammanställts av Håkan Skogsjö finns i Rötters Faktabank i den kategori vi kallar Rötterarkivet, under rubriken Släktforskning - Hur gör man? Till lektionen hör tre läsövningar som du hittar i menyn till höger när du klickat dig vidare till lektionen via direktlänken nedan.

Tips från läraren: Försök först tolka texten omsorgsfullt, bokstav för bokstav. Det är viktigt för att verkligen lära sig hur de enskilda bokstäverna kunde skrivas. Det du inte kan läsa hoppar du över (gå inte till facit i detta skede) och fortsätt att tolka texten till slutet. Gå sedan tillbaka och försök på nytt att läsa orden du inte klarade av i första vändan. När du har tolkat texten så långt du kan, jämför du din läsning med facit.

Facit till de gamla texterna i läsövningarna hittar du i en länk precis ovanför bilden av originalkällan. 

>> Gå direkt till lektionen

Läshjälp i Anbytarforum

I Rötters Anbytarforum har det ställts många frågor om texttolkning genom åren. Att läsa gamla trådar kan vara en källa till oväntad kunskap. 

Gå till Anbytarforum via länken i Rötters huvudmeny ovan och scrolla ned till kategorin som kallas Läshjälp. När du klickat på kategorin får du upp en lista med landskap. Klicka dig vidare till det landskap din källa kommer ifrån och kika på trådarna du hittar där. Kanske någon innan dig har stött på samma problem. Nedan hittar du en direktlänk.

Om du inte hittar det du söker kan du naturligtvis också ställa en egen fråga.

Kom ihåg att i samband med din fråga alltid hänvisa till originalkällan, så att den som vill hjälpa dig snabbt kan hitta till rätt sida i kyrkboken i Arkiv Digital eller Riksarkivet. 

>> Gå direkt till Anbytarforums läshjälp

Handbok för texttolkning

Vad står det? Handbok nr 14För dig som vill lära dig mer om hur du tyder gammal handstil har Sveriges Släktforskarförbund tagit fram en handbok på ämnet.

Vad står det? är en handbok i handskriftsläsning för både nybörjare och mer erfarna släktforskare, skriven av Ulf Berggren och Elisabeth Thorsell. 

Du hittar den i Rötterbokhandeln.

 

Annonser