Slattergille ted webbTed Rosvall under höbärgningen i somras. Nu vill han gärna skörda spännande nya artiklar till Släktforskarnas årsbok 2021. Foto: privat.
Har du en släkthistoria som bara väntar på att få berättas? Sätt igång och skriv! Har du tur kan den få ta plats bland andra spännande artiklar i Släktforskarnas årsbok 2021.

Arbetet med Släktforskarnas årsbok 2021 är i full gång och dess redaktör, Ted Rosvall, är alltid på jakt efter intressanta manuskript. Vi passade på att fråga honom vad det är han söker till nästa årsbok.

Till varje årsbok brukar det efterfrågas artiklar som kan sprida ljus över intressanta källor och metoder för släktforskare. Är det någon särskild källa/metod eller ämne som du hoppas på att få med en artikel om till nästa år?

– Gärna några "läckra" DNA-historier, där den nya tekniken tar hjälp utav den gamla – kyrkoböcker med mera – och vice versa. Sedan vore det roligt med någon artikel om svenskar i främmande och exotiska länder och hur det gick till att hitta dem eller deras ättlingar i utländska arkiv.

Vad gör en bra släkthistoria tycker du?

– Spänning, mysterium, romantik och miljöbilder.

Av släktforskare får man ibland höra att andras släkthistorier är ointressanta, det är ju den egna släkten som är intressant. Håller du med?

– Jo, i någon mån är det väl så. Men en skickligt berättad släkthistoria kan ofta vara väl så fängslande som den egna släkten. Tänk bara på alla världshistoriens och TV-ålderns släktkrönikor, som följer en familj i flera generationer; Forsytesagan, Utvandrarsviten, danska Krönikan, Alice Lyttkens och Lasse Widdings berättelser för att bara nämna några.

NMA.0093838Lite romantik är aldrig fel. Foto: Gunnar Lundh/Nordiska museet.
Har du några konkreta skrivtips till den som vet vad hen vill berätta, men som är osäker på hur?

– Som släktforskare strävar vi mot det perfekta, det kompletta – men som artikelförfattare måste man begränsa sig, fokusera på en liten del av historien. Särskilt om det handlar om en forskningsberättelse, hur jag tänkte, var jag letade och vad jag kom fram till. Försök gärna få in lite "detektivkänsla" i historien. Håll läsarna på halster ett tag innan du kommer med det stora avslöjandet som förklarar allt.

Mer om hur du skriver för Släktforskarnas årsbok

Du som funderar på att skicka in ett manus till Släktforskarnas årsbok bör tänka på att:

  • Texten ska förmedla metodiska kunskaper, nya sätt att använda källor eller på andra sätt ge kunskap och inspiration till den som släktforskar.
  • Texten ska ha en lämplig längd, gärna om kring 20 sidor (ca 30 000 tecken) och får inte tidigare ha varit publicerad i sin helhet.
  • Illustrationer, till exempel fotografier, förhöjer alltid ett manuskripts värde.
  • Här kan du läsa mer om årsboken och ta del av skrivreglerna i sin helhet.

Annonser