Riksarkivet Arninge ollebild webbRiksarkivet i Arninge, Täby. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.
Från och med i höst kommer du att kunna förbeställa arkivhandlingar du vill titta på, innan ditt besök på någon av Riksarkivets arkiv med läsesalar. Riksarkivet hoppas att den nya tjänsten ska bespara besökarna onödig väntan och ge viktig förhandsinformation som till exempel om en handling kräver sekretessprövning.

I Riksarkivets läsesalar i Stockholm, Lund, Visby och Härnösand kommer du från och med i höst kunna använda dig av en ny tjänst för framtagning av arkivhandlingar. Tjänsten är redan nu i användning i Riksarkivets läsesalar i Göteborg, Uppsala, Östersund, Vadstena och Täby (Arninge/Krigsarkivet).

Det är med hjälp av ett eget användarkonto i Nationell ArkivDatabas (NAD) som arkivmaterialet ska beställas redan innan du tagit dig till arkivet. När beställningen är godkänd hälsas du välkommen till läsesalen. Det kommer fortfarande att gå att beställa fram handlingar på plats, även om det gamla systemet med beställningssedlar i papper som fylls i för hand kommer att fasas ut.

Mindre väntan på plats

Riksarkivet hoppas att de genom den nya tjänsten ska kunna erbjuda bättre service till sina besökare. Med det nya systemet behövs inte beställningssedlar fyllas i för hand och tiden på plats på arkivet kan användas mer effektivt. Inte minst genom att materialet är framtaget redan när du kommer.

Den nya tjänsten ger också en förhandsvarning om en sekretessprövning måste göras. Det kan vara bra att veta i förväg att det kommer ta längre tid innan handlingarna eventuellt finns tillgängliga.

En annan fördel med att förbeställa fram handlingar via nätet är att ett besök i NAD också ger dig aktuell information om arkivets öppettider. Särskilt nu under coronapandemin kan öppettiderma variera kraftigt.

Mer om hur du förbeställer

  • Till att börja med måste du, om du inte redan har ett, skapa ett användarkonto i NAD.
  • I NAD söker du sedan fram det arkivmaterial som du vill ta del av i, klickar på knappen "Läsesal" för att lägga materialet i kundkorgen.
  • När du beställt de handlingar du är intresserad av skickar du iväg beställningen.
  • När/om beställningen blir godkänd är det bara att bege sig till läsesalen.

Det går också bra att beställa arkivmaterial på plats. Du kan vara anonym när du gör en beställning från en besöksdator i en läsesal.

Här kan du läsa mer om hur du beställer på nätet:https://sok.riksarkivet.se/bestall-till-lasesal

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser