Thomas Furth 20190123 webbThomas Fürth. Foto: Crister Lindström.
Nu är det snart dags för ännu en nätbaserad släktforskardag. Totalt sex rikstäckande släktforskarföreningar bjuder in till en webbmässa lördagen den 24 oktober. Den som förbokar plats kommer att få tillgång till fler än 50 föredrag som pågår live eller som förinspelade videoföreläsningar. Alla är välkomna och det kostar ingenting att delta. 

Nu har du som behöver lite inspiration eller en rejäl skjuts åt din släktforskning chansen att fördjupa dina kunskaper rejält. 

Tillsammans med fem andra rikstäckande föreningar är Genealogiska Föreningen en av arrangörerna av en digital släktforskardag med ett tjugotal planerade liveföreläsningar och ytterligare ett trettiotal förinspelade föredrag. Mässan kommer att äga rum på nätet den 24 oktober. 

Vi passar på att ställa några frågor till Thomas Fürth, som är ordförande för både Genealogiska Föreningen och Judiska släktforskningsföreningen och dessutom en av webbmässans föreläsare.

Du var ju en av föreläsarna på FFT Live förra helgen – vad har du tagit med dig i form av erfarenheter till den här digitala släktforskardagen?

– Digitala släktforskardagar är här för att stanna, liksom digitala möten på distans. När coronapandemin är över kommer vi se detta även om fysiska möten givetvis kommer tillbaka. Jag tror också på så kallade hybridmöten där en del av föreläsarna och deltagarna är på plats medan andra föreläser och deltar på distans. Särskilt tror jag detta gäller våra rikstäckande föreningar. På förbundstämman nu i september togs det det dessutom beslut om att förbundet skulle möjligöra hybridmöten vid till exempel kommande samrådskonferens.

Vad i programmet tror du kommer att dra mest deltagare till helgens släktforskardag?

– Det är svårt att säga vad som kommer att dra flest deltagare, men bland de 20-talet livesessionerna och 30-talet förinspelade sessionerna har vi ett mycket vitt spektrum av ämnen. Bland annat inrikes pass, bouppteckningar, vallon-, judiska- och smedsanor i släkten, att hitta i den nationella arkivdatabasen, DNA och Disbyt, forska i städer och mycket mer. I släktforskarkafeér kan den som vill ställa frågor till erfarna släktforskare.

Mer om programmet och hur du bokar på fredag

Att delta är gratis men du måste anmäla ditt deltagande i förväg. Det kommer vara möjligt från fredagen den 16 oktober. 

Föreläsarprogrammet är i stort sett klart och kommer att presenteras här på Rötter nu på fredag tillsammans med en länk till bokningen.

Alla som har anmält sig till den digitala släktforskardagensom kommer att få ett mejl med länkar till alla de föredrag som sänds live och som har spelats in i förväg. Filmerna är tillgängliga till och med den 30 november 2020.

Mer information kommer på fredag!

Digitalaslktforskardagen24oktober2020859734

Annonser