slaktforskning dator fix3
För många företag har coronapandemin haft en förödande effekt. Men det är inte alla branscher som har drabbats. Enligt tre av de största aktörerna på den svenska släktforskningsmarknaden är svenska släktforskare mer aktiva än någonsin.

Det är knappast långsökt att anta att många sedan i våras har haft mer tid att lägga på släktforskningen. Särskilt som medelåldern bland släktforskare är ganska hög och de över 70 har varit tvungna att hålla sig hemma som tillhörande en riskgrupp.

Men hur ser det ut hos de stora aktörerna som erbjuder släktforskning på nätet? Vi frågade Riksarkivet, ArkivDigital och MyHeritage som är tre stora aktörer på den svenska marknaden.

Mer tid för fördjupning

Daphna Bossik MyHeritageDaphna Bossik, Sverigechef på MyHeritage. Foto: privat.MyHeritage är en av de stora multinationella aktörerna på den svenska släktforskningsmarknaden. Enligt Daphna Bossik, Sverigechef på MyHeritage, är coronapandemins effekt tydligt urskiljbar i webbstatistiken.

– Vi har absolut sett en ökad trafik på vår webbsida, sedan slutet av februari/ början av mars och även fler registrerade användare. På sociala medier finns en ökad aktivitet, till exempel har vi fler tittare på våra Facebook Lives, och vi har även haft markant fler registrerade på våra webinarier under sommaren.

Inte minst tycks släktforskare haft mer tid att förkovra sig.

– Vi har också sett ökad trafik på sidan MyHeritage Kunskapsbas (som är gratis och öppen för alla) sedan mars månad, säger Daphna Bossik.

Fler släktträd

Även ArkivDigital har sett en ökad aktivitet bland sina användare. På deras webbplats har släktträdsbyggandet kommit igång ordentligt.

– ArkivDigital har fortsatt att växa även under corona-pandemin och vi har sett en ökad aktivitet hos våra användare från februari och framåt. Även antalet skapade släktträd har ökat under det senaste halvåret, säger Ann-Louise Paulsson, marknadsansvarig på ArkivDigital.

ann louise paulsson ollebild2Ann-Louise Paulsson, marknadsansvarig på ArkivDigital hjälper en monterbesökare hitta rätt i databasen under Släktforskardagarna i Borås. Foto: Olle Söderström.

Ökning sedan innan pandemin

Riksarkivet har också sett en ökning i antalet användare. Men då ökningen av antalet användare under senare år har varit kontinuerlig är det svårare att säga om det är en allmän trend eller en effekt av coronapandemin.

Enligt Hasse Flodström, webbansvarig på Riksarkivet, har man inte kunnat påvisa någon tydlig ”coronaeffekt” i webbstatistiken.

– Användningen av söktjänsten har ökat stadigt de senaste åren med en märkbar topp då digitala forskarsalen blev kostnadsfri i början av 2018. Vi har inte möjlighet att påvisa coronapandemins orsak till den ökade trafiken då den inte avviker från den "normala" ökningen.

Annonser