munchenbryggeriet stockholmskallan
Ett nytt nummer av Släkthistoriskt Forum har kommit. Den här gången med läsning om våra anmödrars arbete som glömdes bort, det senaste på DNA-himlen, västmanländska anor och en granskning av några av de största databaserna. Bland mycket annat!

När du forskar om kvinnliga släktingar har du kanske märkt att källorna inte direkt skämmer bort dig med tjusiga yrkestitlar. Få jobb för kvinnor kopplades ihop med någon status, och de flesta sysslorna sågs inte ens som något yrke i egentlig mening. Men en sak kan du vara säker på. De var inte sysslolösa.

Men vad gjorde egentligen? Det får du veta i detta nummers huvudtema, Kvinnor i arbete.

Du får också veta mer om en handfull utvalda kvinnoyrken från förr, som helt eller delvis är försvunna idag.

Ted Rosvall guidar oss genom de tre stora

Ted uppslagI två artiklar i Släkthistoriskt Forum – i nummer 4/2019 och 2/2020 – har släktforskarprofilen och emigrantexperten Ted Rosvall beskrivit vilka källor till släkt- och emigrantforskning du hittar hos de stora släktforskningsoperatörerna på nätet: Familysearch, Ancestry och MyHeritage.

I det här numret berättar han om några av de synnerligen användbara resurser för renodlat svensk släktforskning, som också gömmer sig hos dessa tre nätaktörer, och vilken nytta du kan ha av dem.

Automatisk DNA-släktforskning och anor från Västmanland

Två av DNA-företagen säger att de automatiskt kan hitta släktskapet mellan dig och dina DNA-matchningar. Har DNA-släktforskning verkligen blivit så enkelt numera? Det är frågan som Peter Sjölund besvarar i detta nummer.

Slättbygd, skogklädda berg och Mälarens vatten. Bergslagen och den bördiga Mälardalen. Järnbruk och silvergruva. Engelbrekt och Rudbeckius. Landskapet Västmanland och dess historia rymmer allt detta och mycket mer. Du med rötter i landskapet kan glädjas åt Eva Johanssons grundliga genomgång av regionens unika förutsättningar för släktforskning.

SHF 4 2020 uppslag 3 st

Vanliga och ovanliga källor under luppen

Under vinjetten ”Dra ett kort” presenterar vi en eller ett par personer från historien som fastnat på bild. Sedan kavlar vår outtröttlige kollega Mikael Hoffsten upp ärmarna för att ta reda på mer om den porträtterade. I det här numret möter vi Ivar Åstedt, en sjömansson som blev båtägare.  

Du som har barnhusbarn i släkten kan hitta spännande dokument. I ”Källan” har vi tagit hjälp av Anna-Maria Tiberg Knutas på Stockholms stadsarkiv för att förstå den handskrivna rullan över utackorderade barn omkring mitten av 1800-talet lite bättre.

Bli prenumerant

Du vet väl om att du kan prenumerera på Släkthistoriskt Forum och samtidigt få tillgång till massor av digitalt extramaterial i form av databaser, böcker och tidigare utgåvor av Släkthistoriskt Forum och Släktforskarnas årsbok?

Genom att välja prenumerationspaket får du tillgång till allt du vill ha till bästa pris.

Läs mer på rotter.se/prenumerationer

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Ända sedan Skatteverket för snart 30 år sedan tog över folkbokföringen från Svenska Kyrkan har försa...

Nu väntar en period med ruggiga höstdagar, perfekt för släktforskningsrelaterade sysslor. Till den...

I lördags möttes drygt 2000 släktforskare från alla håll och kanter på nätträffen arrangerad av inte...

I kväll är det bäst att ställa väckarklockan – redan klockan nio imorgon börjar Digitala släktfors...

Nu har ArkivDigital uppdaterat sitt födelseregister med uppgifter om personer födda i Malmöhus län u...

Fler artiklar