packhuskajen goteborg webbPackhuskajen, med emigranter som vinkas av omkring år 1900. Till höger en skymt av Tullhuset som idag, men inte så länge till huserar Emigranternas Hus. Foto: Olga Rinman/Göteborgs Historiska Museums bildsamling
Nu har styrelsen för Emigranternas hus i Göteborg fattat sitt beslut. Verksamheten kommer att läggas ned. Orsaken är en rejäl höjning av lokalhyran samtidigt som stiftelsens ekonomiska stöd från kommunen kraftigt minskat.

Emigranternas hus har sedan 2003 hållit till vid Packhuskajen i Göteborg. Just från samma kaj som omkring en miljon svenskar klev på båten som resa till Nordamerika under tiden för den stora emigrationen. På senare år har museet drivits mer eller mindre ideellt, med ett årligt bidrag från Kulturnämnden i Göteborgs kommun.

Men nu har lokalerna sagts upp och verksamheten upphör från och med årsskiftet. 

Höjd hyra och minskat bidrag

Problemen för stiftelsen som drev Emigranternas började när hyresvärden införde marknadshyra. Efter höjningen uppgick hyran till hälften av omkostnaderna och när kulturnämnden förra året beslutade att halvera kulturstödet till stiftelsen blev situationen ohållbar.

I våras röstade Göteborgs kulturnämnd ned ett medborgarförslag om att rädda museet, trots att det på kort tid fått in över tusen namn. 

– Det är tungt och sorgligt. Vi tror väldigt mycket på det vi håller på med och det har funnits ett stort engagemang. Men det är också personligt sorgligt. Det är en del av livet som gått till detta, och så slutar det så här, säger Roger Bodin, verksamhetschef på Emigranternas hus, i en intervju med lokaltidningen Göteborg direkt. 

Läs mer i Göteborg direkt

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Ända sedan Skatteverket för snart 30 år sedan tog över folkbokföringen från Svenska Kyrkan har försa...

Nu väntar en period med ruggiga höstdagar, perfekt för släktforskningsrelaterade sysslor. Till den...

I lördags möttes drygt 2000 släktforskare från alla håll och kanter på nätträffen arrangerad av inte...

I kväll är det bäst att ställa väckarklockan – redan klockan nio imorgon börjar Digitala släktfors...

Nu har ArkivDigital uppdaterat sitt födelseregister med uppgifter om personer födda i Malmöhus län u...

Fler artiklar