emigrantbilderMånga med emigranter i släkten använder sig av Family Search. Här är tre visitkort med emigranter från omkring år 1900.
Nyligen gick den Utah-baserade släktforskningsorganisationen Family Search ut med nyheten att de numera har över 8 miljarder sökbara namn i sitt gigantiska register. Men vad innebär det för släktforskare i Sverige? Det vet emigrantsläktforskningsexperten Ted Rosvall.

Family Search är en icke vinstdriven organisation som drivs av det religiösa samfundet Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Deras databas med sökbara historiska register hör till de absolut största i världen och är gratis och öppet för alla att söka sina släktingar i. Förra året firade de 20 år på nätet och i september passerade antalet sökbara namn i databasen 8 miljarder.

Bland de senaste uppdateringarna finns register från alla världens hörn, bland annat från Mikronesien. Men vad finns egentligen att hämta för släktforskare med sina rötter i Sverige? Vi ställer frågan till Ted Rosvall. 

ted rosvall 2018Ted Rosvall. Foto: privat.8 miljarder namn är ju ganska mycket. Men ändå paratas det ganska lite om Family Search bland släktforskare här i Sverige?

– När statistiken kommer upp i så höga tal som miljarder tappar vi lätt fattningen. Det är svårt att förstå hur mycket en miljard egentligen är, men klart är; ju fler poster, desto större chans att det du säker efter finns med. Allt tal om "poster" eller "namn" i sådana här sammanhang måste dock tas med en rejäl nypa salt. En vanlig notis i en födelsebok innehåller ju förutom barnet också namnen på de två föräldrarna. Där har vi genast tre poster i stället för en. En vigselnotis kan i databassammanhang förvandlas till sex eller fler poster; brudparet och deras respektive föräldrar och så vidare.

– Icke desto mindre ska Family Search ha ett erkännande för sitt oförtrutna arbete, först med mikrofilmning av all världens kyrkoböcker och andra dokument, sedan för att man så generöst ställer det till förfogande i digitaliserat och ofta indexerat skick – alldeles gratis!

Vad säger du om Family Search – är det till någon nytta för svenska släktforskare? 

– Family Search är enastående resurs, kanske den största i världen och som sagt alldeles gratis. Det är hit du vänder dig för en första koll när du fått ett nytt uppslag eller en ny genealogisk tankegång. Kanske finns det du söker redan hos Family Search. Där kan du tjäna åtskilliga forskartimmar. Grundregeln gäller dock fortfarande: Allt du hittar på nätet MÅSTE du kontrollera i originalkällorna, i vårt fall oftast då i de svenska kyrkböckerna.

Mer om de internationella jättarna Släkthistoriskt Forum

I det kommande numret av tidningen Släkthistoriskt Forum berättar Ted Rosvall mer om vad de tre internationella jätteföretagen Family Search, MyHeritage och Ancestry har att erbjuda svenska släktforskare.

premium guldny2 webb2Numret landar i prenumeranternas brevlådor i början av nästa vecka och kommer att kunna köpas som lösnummer i Rötterbokhandeln.

Du vet väl om att du numera kan prenumerera på Släkthistoriskt Forum och samtidigt få tillgång till massor av digitalt extramaterial i form av databaser, böcker och tidigare utgåvor av Släkthistoriskt Forum och Släktforskarnas årsbok?

Läs mer på rotter.se/prenumerationer

Annonser