faktabanken montage
Du har väl inte missat att det finns en mängd gratisresurser för släktforskare här på Rötter? I Faktabanken hittar du olika typer av hjälpmedel som kan leda fram till nya källor.

I Faktabanken finns ett 20-tal olika hjälpmedel i form av databaser, länkar och litteraturtips som är fria att använda utan prenumeration eller inloggning. Här är ett par av guldkornen.

 

1. Anbytarforum

Anbytarforum är ett diskussionsforum för släktforskning. Här kan du få hjälp av andra forskare att komma vidare när du stött på problem, att läsa besvärlig handstil, identifiera fotografier och mycket annat. Det är gratis att använda men du behöver registrera dig specifikt i forumet för att kunna skriva.

Besök Anbytarforum

 

2. Porträttfynd

Identifierade och oidentifierade porträtt med uppgifter om fotografens namn och hemort. Sök bland 214 000 uppladdade fotografier, leta bekanta ansikten, eller ladda själv upp visitkorts- och kabinettsfotografier ur familjealbumet.

Besök Porträttfynd

 

3. Gravstensinventeringen

Sökbar databas för att bevara viktig information innan gravstenen plockas bort eller bli alltför svårläst. Leta bland de drygt 430 000 registrerade gravstenarna som har inventerats och fotograferats sedan slutet av 70-talet.

Besök Gravstensinventeringen

 

4. Wiki-Rötter

Sveriges Släktforskarförbunds egen Wiki och encyklopedi för släktforskare. En Wiki är ett ständigt pågående projekt och det finns alltid artiklar att lägga till, förbättra och uppdatera. Du kan bidra med det du vet, stort eller smått. Läs mer om hur du gör här!

Besök Wiki-Rötter

 

5. Produkt-Sök

Rötterbokhandeln och andra återförsäljare har mycket, men inte allt. I referensbiblioteket Produkt-sök hittar du föreningarnas egna resurser för släktforskare. Det kan vara allt ifrån födda-vigda-döda för en ort, folklivsuppteckningar, fotosamlingar och kyrkogårdshandlingar. Vissa av dem delar föreningarna med sig av gratis, andra är resurser som kan köpas eller som ingår i föreningens medlemsavgift.

Besök Produkt-Sök

 

6. Tillfällighetsfynd

Forskare som läser gamla kyrkböcker och andra handlingar träffar ofta på personer som nämns på "fel ställe", t.ex. personer som dör långt från hemorten eller barn som föds på resa. Många gånger är det omöjligt att finna dessa uppgifter genom vanlig forskning. I databasen Tillfällighetsfynd finns sådana uppgifter samlade. Förhoppningsvis kan de då upptäckas av forskare som är intresserade av dessa personer. Har du själv påträffat en person på ett oväntat ställe? Då kan du registrera den som ett tillfällighetsfynd!

Besök Tillfällighetsfynd

 

7. Socken-Sök

Socken-Sök är databasen som hjälper dig att snabbt hitta bland socknar, härader, kommuner, landskap och län. Du kan till exempel få svar på var en socken är belägen, var en sockens originalkyrkböcker förvaras och vilken SCB-kod en viss socken har.

Besök Socken-Sök

 

8. Årsbok-Sök

Du har väl inte missat att det finns ett sökbart personregister för samtliga utgåvor av Släktforskarnas årsbok 1988–2005? Årsbok-Sök är ett hjälpmedel för släktforskare, som har kunnat skapas tack vare ekonomiskt stöd från Rötters Vänner. Arbetet med att utöka registret till senare årgångar pågår fortfarande.

Besök Årsbok-Sök

 

9. Artiklar

Ge och få tips på bra artiklar för släktforskare. Bläddra bland kategorierna eller sök med nyckelord.

Besök Artiklar

 

10. Barnhus-Sök

Har du barnhusbarn i Stockholm i släkten? Här finns en databas med uppgifter om över 7000 barnhusbarn, hämtade ur rullorna för Allmänna barnhuset åren 17131802. Registreringen har gjorts av StorStockholms Genealogiska Förening.

Besök Barnhus-Sök

 

Här hittar du Faktabanken: https://www.rotter.se/faktabanken

 

premium bas iconÄnnu mer med Premium Bas

Har du haft glädje av ovanstående information kommer du att bli ännu gladare av prenumerationen Premium Bas. För 99 kr får du ett helt års tillgång till ännu mer digitalt extramaterial via din Rötter-inloggning.

Några exempel: 

  • Databasen Svenska ortnamn
  • Alla tidigare nummer av Släkthistoriskt Forum fram till 2015 i digitalt blädderformat
  • Släktforskarnas årsbok 1988 till 2010 i digitalt blädderformat
  • Bibliotek med 209 avfotograferade och skannade böcker

Här kan du se allt som ingår i Premium Bas: https://www.rotter.se/prenumerationer/paket/premium-bas

Annonser