onlinetraff dis mittSå här kan det se ut när DIS-MITT ses på nätet.
För många har coronapandemin inneburit förändrade vanor, till exempel så har många föreningar lagt de sociala sammankomsterna på is i väntan på att krisen ska vara över. Men inte alla. Föreningen DIS-MITT har inte ställt in en enda sammankomst sedan i våras.  

För DIS-MITT är det inte alls någonting nytt att ses på nätet i stället för i en föreningslokal. Enligt Rolf Lusth, ordförande i föreningen har övergången till datorträffar därför varit relativt smärtfri.

Rolf Lusth Tony RodinRolf Lusth, ordförande i DIS-MITT. Foto: Tony Rödin.– Vi var igång redan innan pandemin och från i våras har vi kört all verksamhet över Zoom. Det kommer vi fortsätta med även i höst.

Årsmöten, träffar och föreläsningar – enligt Rolf Lust har det gått utmärkt att arrangera sammankomsterna på nätet.

En viss utrustning krävs. En dator med kamera och mikrofon är nästan en nödvändighet och föreningen har haft utbildning i mötestjänsten Zoom för medlemmarna. Men fördelarna är många.

– Du har möjlighet att ha full kommunikation med alla deltagare. Sen är det förstås upp till var och en hur man vill interagera. Till exempel är det upp till föreläsaren om han eller hon vill interagera under sin föreläsning.

Släktforskare har datorvana

Släktforskning har sedan långe gått från att ha krävt turer till både bibliotek och arkiv till någonting som till största delen görs på nätet. 

– Släktforskare idag använder ju datorn i stor utsträckning. Därför är det tekniska kunnandet högre hos släktforskare än hos andra i samma åldersgrupp, säger Rolf Lusth.

birgittasvedlund webbBirgitta Svedlund. Foto: privat.Birgitta Svedlund, en av föreningens medlemmar, har hittills deltagit i fyra digitala träffar, landskapsträffar för Jämtland och Härjedalen och en föreläsning om kartfunktionen i DIS.

– För mig har det varit ett perfekt sätt att kunna delta i landskapsträffarna. Jag bor i Skara och avståndet har tidigare gjort det svårt att kunna delta i aktiviteterna. Träffarna har gett mig många bra tips och länkar från andra forskare som jag har nytta av i min egen forskning. Nu ser jag fram emot höstens träffar som anordnas av olika föreningar.

Enkel teknik med många möjligheter

Tekniken har inte inneburit några större bekymmer för Birgitta, som är van datoranvändare.

– Till en början kändes det ovant och att hitta bra sätt att delta i diskussionerna och ställa frågor. Men samtidigt har det varit lärorikt och intressant. Jag har fått bra instruktioner om hur det fungerar och det är enkelt att logga in. Det har hänt att man fått starta om för att få med samtliga funktioner, men jag har en hel del datavana så tröskeln att komma igång har inte varit så svår.

rakel webbRakel Stuguland. Foto: privat.Rakel Stuguland är en annan av föreningens medlemmar, berättar att hon från början har begränsade datorkunskaper men det har varit lätt att koppla upp sig. Hon har hittills deltagit i de flesta, kanske alla, av DIS-MITTs landskapsträffar. Det har också blivit två utbildningsträffar i Zoom och grundläggande datakunskap, två årsmöten med mera.

– Tekniken har fungerat bra, både ljud och bild. Alla deltagare kan visa sin skärm, för att kunna lösa ett problem eller om man vill delge något. Men det är viktigt att mikrofonen är avstängd om jag inte pratar. Kringljud är störande. I chatten kan jag skriva till alla eller privat. Det finns också möjlighet dela upp sig i flera mötesrum.

Distans är bra, fysiska träffar med

Även Rakel Stuguland ser flera fördelar med att ses på distans.

– Det är ett jättebra sätt att få kontakt med sina DNA-kusiner, många bor inte i närområdet. De flesta av oss som är med på träffarna har lämnat DNA och namn och orter som nämns på träffarna ger öppningar till att kunna reda ut eventuellt släktskap. Det är lättare att ta kontakt med varandra när vi redan har setts och pratats vid.

Både Birgitta och Rakel tycker att det är viktigt att även ses fysiskt.

– I glesbygden är det långa resor om man ska träffas fysiskt. Att kombinera fysiska träffar med online träffar måste vara perfekt. Men att träffas fysiskt är jätteviktigt, det pratar vi ofta om, säger Rakel Stuguland.

Annonser