KyrkoforskaKyrkoforska är nr 20 i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie.Nyligen släppte Sveriges Släktforskarförbund handboken Kyrkoforska – Släktforska i kyrkliga dokument och minnesmärken. Nu finns hela första kapitlet att läsa utan kostnad här på Rötter.

Handboken Kyrkoforska vänder sig till släkt- eller hembygdforskare som vill fördjupa sig i de kyrkliga källorna. Läsaren bjuds in att dyka ner i kyrkliga dokument, arkiv och minnesmärken.

Har du en präst i släkten kan du till exempel hitta material om hans liv och utbildning, eller en likpredikan efter hans död.

Källor från medeltiden

Författarna till boken, Anna-Karin Westerlund och Markus Gunshaga, har lång erfarenhet av att forska i olika kyrkoarkiv och vet hur man går till väga för att hitta källor ända tillbaka till medeltiden.

Med syfte att fånga det mest intressanta för den som sysslar med personhistorisk forskning introduceras läsaren först till den svenska kyrkolagen från 1686. Det är denna som ligger till grund för den kyrkliga folkbokföringen som rutinerade släktforskare vanligtvis är välbekanta med (födelse- och dopböcker, lysnings- och vigselböcker samt död- och begravningsböcker).

Därefter blommar handboken ut i fördjupande kapitel om medeltida domkapitel, präster och kyrkobetjäning, skolor och läroverk, likpredikningar med mera.

Läsaren får många goda tips om vad som finns att hitta i arkiven och hur det sedan kan användas för den personliga forskningen.

Här kan du köpa boken i Rötterbokhandeln

Provläs här

Nedan kan du ta del av bokens inledning samt det första kapitlet om kyrkolagen frpn 1686. Klicka på länken eller bilden nedan. 

Trevlig läsning!

  Se läsprov

Provläs Kyrkoforska

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Nyligen gick den Utah-baserade släktforskningsorganisationen Family Search ut med nyheten att de num...

Temat för Släktforskningens dag den 16 januari 2021 är Samhällets skuggsida i arkivens ljus – ett te...

Nu släpps Sveriges Släktforskarförbunds tjugoförsta handbok, som lär dig mer om släktingarna som til...

Drygt 62 000 personer har tillkommit i Riksarkivets databas Folkräkning 1930. Nu har den som leta...

10 guldkorn på Rötter

Du har väl inte missat att det finns en mängd gratisresurser för släktforskare här på Rötter? I Fakt...

Fler artiklar

Annonser