Peter webb1Peter Sjölund. Foto: Maria Bratt.
Totalt sju släktforskare – fem kvinnor och två män – står nu redo att hjälpa polisen om de behöver släktforskningsexpertis till att lösa fler kalla fall. Peter Sjölund har hittat sitt team. Här får du veta vilka de är.

I den senaste intervjun med Rötter nämnde Peter Sjölund att han var på gång med att samla ihop ett team av Sveriges vassaste DNA-släktforskare för att hjälpa polisen om de ger klartecken att gå vidare med DNA-släktforskning för att lösa grova brott. Nu är teamet format.

peter sfd 2019Peter Sjölund och Stina Loo under förra årets Släktforskardagar i Borås. Foto: Olle Söderström.

Sju släktforskare och DNA-experter – Peter Sjölund, Anna Edin, Ingeborg Arvastsson, Fredrik Mejster, Stina Loo, Tina Windh och Linda Kvist bildar nu ”DNA-teamet” och står redo att hjälpa polisen om de bestämmer sig att använda DNA-släktforskning i fler fall framöver.

De kommer alla att mötas på ett ”träningsläger” i augusti, för att jobba ihop sig på samma metod för att hitta okända gärningsmän.

Följer DNA-segment som blodhundar

Så vad är det egentligen som har gjort att valet har fallit på just dessa sex?

Jag har valt personer som jag känner till sedan tidigare och därför vet är riktigt vassa på det som krävs för att lyckas med DNA-släktforskning i en brottsutredning. Några av dem är bland Sveriges mest kunniga släktforskare, några är fenomenala på att spåra amerikanska DNA-matchningar tillbaka till Sverige och några kan följa DNA-segment som blodhundar, säger Peter Sjölund och tillägger:


Inte minst är det personer som jag känner har den integritet som krävs för att bli godkänd om det blir aktuellt att göra uppdrag för polisen. Flera av dem har jag samarbetat med tidigare och två av dem har faktiskt hjälpt polisen med släktforskningsuppdrag.

Mer om teamet:

I Peter Sjölunds team hittar vi flera kända namn från släktforskarvärlden. Det är ett spännande gäng i blandade åldrar och från olika platser i landet. Här är lite mer information om var och en av dem:

Peter Sjölund – Numera rikskänd DNA-släktforskningsexpert från Härnösand som hjälpte polisen att få fast den misstänkte dubbelmördaren i Linköping. Sedan länge en mycket uppskattad författare och föreläsare i släktforskarvärlden.

team peter fredrik lindaFredrik Mejster och Linda Kvist är numera med i team Sjölund.Linda Kvist – Teknikintresserad släktforskare hemmahörande i Helsingborg som tidigt utmärkt sig bland DNA-släktforskningspionjärerna.

Stina Loo – Tidigare översättare, nu utbildningsadministratör som tidigare hjälpt polisen med släktforskning. Bor utanför Lund.

Anna i ateljenAnna Edin. Foto: privat.Anna Edin – Sundsvallsbaserad konstnär och släktforskare som sedan flera år tillbaka har nischat sig på DNA-släktforskning. Hon har tillsammans med Elisabet Juul gjort ett par böcker på ämnet.

Fredrik Mejster – Populär släktforskare, skribent och föreläsare som bland annat är känd för sin medverkan som ansvarig släktforskare till tv-programmet "Allt för Sverige". Bor i Uppsala.

Tina Windh – Relativt okänd men omvittnat mycket kunnig DNA-släktforskare hemmahörande i skånska Eslöv.

Ingeborg Arvastsson – Arbetar som enhetschef inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och engagerad DNA-släktforskare. Bor i Oviken, utanför Östersund.

Vi önskar dem lycka till!

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Ända sedan Skatteverket för snart 30 år sedan tog över folkbokföringen från Svenska Kyrkan har försa...

Nu väntar en period med ruggiga höstdagar, perfekt för släktforskningsrelaterade sysslor. Till den...

I lördags möttes drygt 2000 släktforskare från alla håll och kanter på nätträffen arrangerad av inte...

I kväll är det bäst att ställa väckarklockan – redan klockan nio imorgon börjar Digitala släktfors...

Nu har ArkivDigital uppdaterat sitt födelseregister med uppgifter om personer födda i Malmöhus län u...

Fler artiklar