Kommer släktforskarföreningar som har drabbats av en ekonomi i obalans på grund av coronarestriktionerna att bli kompenserade? Den frågan har Sveriges Släktforskarförbund ställt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.  

Många släktforskarföreningar blev i våras tvungna att med kort varsel avboka föreläsare och hyrda lokaler. För en del innebar det ett hårt slag mot föreningens ekonomi, i synnerhet de föreningar som har en låg medlemsavgift som kompletteras med intäkter från föredrag, kurser och andra evenemang för att ekonomin ska gå ihop.

Vänt sig till förbundet

Föreningar har nu vänt sig till Sveriges Släktforskarförbund med frågan om det finns möjligheter till ekonomisk kompensation för den som på grund av Covid19-restriktionerna tvingats ställa in evenemang som skulle ha gett intäkter.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har på sin hemsida meddelat att man kommer att gå igenom vilka behov av "Corona-stöd" som civilsamhällets organisationer har.

Inte bara för kultur och idrott

Enligt generaldirektören Lena Nyberg ska myndigheten bevaka om det kan komma att behövas ett ekonomiskt stödpaket även till andra delar av civilsamhället än de som berörs av stödet till kultur och idrott.

Med anledning av det har Släktforskarförbundet kontaktat MUCF med frågan om hur det är tänkt att genomgången av föreningslivets behov ska gå till och förklarat Släktforskarförbundets intresse av att medverka.

Det återstår att se om coronastödet kommer att nå ut även till släktforskarföreningar. När svar från MUCF kommer får vi anledning att återkomma till det här på Rötter.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vill du komma dina anfäder och anmödrar lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Rött...

Nu är det semestertider och även Sveriges Släktforskarförbunds kansli och Rötterbokhandeln kommer at...

Vigslar kan vara luriga att hitta i kyrkböckerna. Ett par kunde gifta sig makens eller makans hembyg...

För många av oss kommer sensommaren att kännas lite mer tom än vanligt, sedan Släktforskardagarna st...

Totalt sju släktforskare – fem kvinnor och två män – står nu redo att hjälpa polisen om de behöver s...

Fler artiklar

Annonser