Kommer släktforskarföreningar som har drabbats av en ekonomi i obalans på grund av coronarestriktionerna att bli kompenserade? Den frågan har Sveriges Släktforskarförbund ställt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.  

Många släktforskarföreningar blev i våras tvungna att med kort varsel avboka föreläsare och hyrda lokaler. För en del innebar det ett hårt slag mot föreningens ekonomi, i synnerhet de föreningar som har en låg medlemsavgift som kompletteras med intäkter från föredrag, kurser och andra evenemang för att ekonomin ska gå ihop.

Vänt sig till förbundet

Föreningar har nu vänt sig till Sveriges Släktforskarförbund med frågan om det finns möjligheter till ekonomisk kompensation för den som på grund av Covid19-restriktionerna tvingats ställa in evenemang som skulle ha gett intäkter.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har på sin hemsida meddelat att man kommer att gå igenom vilka behov av "Corona-stöd" som civilsamhällets organisationer har.

Inte bara för kultur och idrott

Enligt generaldirektören Lena Nyberg ska myndigheten bevaka om det kan komma att behövas ett ekonomiskt stödpaket även till andra delar av civilsamhället än de som berörs av stödet till kultur och idrott.

Med anledning av det har Släktforskarförbundet kontaktat MUCF med frågan om hur det är tänkt att genomgången av föreningslivets behov ska gå till och förklarat Släktforskarförbundets intresse av att medverka.

Det återstår att se om coronastödet kommer att nå ut även till släktforskarföreningar. När svar från MUCF kommer får vi anledning att återkomma till det här på Rötter.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Ända sedan Skatteverket för snart 30 år sedan tog över folkbokföringen från Svenska Kyrkan har försa...

Nu väntar en period med ruggiga höstdagar, perfekt för släktforskningsrelaterade sysslor. Till den...

I lördags möttes drygt 2000 släktforskare från alla håll och kanter på nätträffen arrangerad av inte...

I kväll är det bäst att ställa väckarklockan – redan klockan nio imorgon börjar Digitala släktfors...

Nu har ArkivDigital uppdaterat sitt födelseregister med uppgifter om personer födda i Malmöhus län u...

Fler artiklar