kollage slaktf dag 2020Har du soldater och officerare i släkten? Vill du veta mer om vilka de var eller vad de gjorde? Nu släpps en helt ny bok om uniformshistoria och hur du identifierar militära släktingar i porträttalbumet.

uniformsboken 2020Vem gömmer sig under den cylinderformade mössan? Och vad står stjärnorna på kavajslaget för? Varför alla dessa tofsar och band?

Detaljer i bilden, uniformssnitt och utsmyckningar skvallrar om den enorma variation av soldatuniformer som har burits av svenska militärer genom historien.

Militärporträtt kan dessutom berätta en hel del om den avporträtterade.

Sveriges Släktforskarförbund har precis släppt en bok för alla oss som någon gång funderat på vad gamla militärporträtt egentligen säger oss: Uniformen berättar går grundligt igenom uniformstyper från karolinertid fram till modern tid och lär samtidigt ut hur du kan identifiera soldater utifrån fotografier.

I allas album

I regementsstäderna kryllade det förr av uniformerade soldater och de flesta unga män fick dra på sig uniformen åtminstone några månader i livet under sin värnpliktstjänstgöring.

För många var uniformen det finaste plagg man ägde och det självklara valet av klädsel när man skulle låta sig förevigas hos fotografen. Därför finns porträtt på kända eller okända militära släktingar i mångas fotoalbum.

uniformsboken 2020 uppslag
Uniformen berättar bjuder på förstklassig historisk underhållning med sitt användbara innehåll och snygga layout, samt en rika flora av bilder på militärer av alla slag. För dig med militära släktingar är den ett uppslagsverk att återkomma till, många gånger.

Boken är skriven av Mikael Hoffsten, formgiven av Magdalena Nyberg och utgiven av Sveriges Släktforskarförbund.

Du hittar den i Rötterbokhandeln

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vill du komma dina anfäder och anmödrar lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Rött...

Nu är det semestertider och även Sveriges Släktforskarförbunds kansli och Rötterbokhandeln kommer at...

Vigslar kan vara luriga att hitta i kyrkböckerna. Ett par kunde gifta sig makens eller makans hembyg...

För många av oss kommer sensommaren att kännas lite mer tom än vanligt, sedan Släktforskardagarna st...

Totalt sju släktforskare – fem kvinnor och två män – står nu redo att hjälpa polisen om de behöver s...

Fler artiklar

Annonser