Efter dagens dramatiska besked om dubbelmordet i Linköping är släktforskning är på allas läppar. Den kända kriminologen Leif GW Persson ger sin syn på den nya metoden, som han är övertygad om kan lösa ytterligare ett hundratal brott.

Leif GW PerssonLeif GW Persson. Foto: Jørn Moen.Dagens stora nyhet har varit att dubbelmordet i Linköping kan vara på väg att lösas efter 16 år. På tisdagsmorgonen anhölls en 37-årig man misstänkt för dådet.

I Dagens Nyheter publicerades kort därefter ett långt reportage där läsaren på nära håll får följa släktforskaren Peter Sjölund i arbetet som ledde honom fram till två möjliga gärningsmän. Ett snabbtest senare gav en hundraprocentig matchning med gärningsmannens DNA för en av kandidaterna.

Kriminologen Leif GW Persson har varit djupt engagerad i fallet under åren som gått. Rötter ringer upp honom för att höra vad han har att säga om att polisen nu kan ha klarat upp fallet med hjälp av en släktforskare.

Hur stor roll hade släktforskningen i polisarbetet som ledde fram till anhållandet av den här personen?

 – Ja, som det ser ut nu så verkar det ha varit avgörande.

Tror du att det finns fler fall som kan lösas med den här metoden?

 – Det tror jag inte – det vet jag att det är. Vi har totalt 700 ouppklarade mord här i landet och jag bedömer att ett hundratal av dom kan klaras upp på det här viset.

 – Det vill jag påstå är ganska hyggligt.

Kommer polisen att börja anställa släktforskare nu?

 – Ja, om jag vore chef för ett nationellt forensiskt centrum så skulle jag nog kunna tänka mig att anställa några genetiker med intresse för släktforskning. Vi har varit klara över att det här går att använda på det här viset så länge det har funnits DNA, men vi har ju saknat de där databaserna som ska till.

 – Här har vi då en massa hederliga och hyggliga människor – jag tror nämligen att folk som håller på med släktforskning, de är inte särskilt kriminella – som lägger ut sitt DNA i en sån där databas och då är det inte bara sitt eget DNA som de har lagt ut där, utan de har även lagt anvisningar på en förskräcklig massa närstående. Det tror jag inte att folk i gemen – och särskilt inte busar är helt på det klara med.

Släktforskar du själv?

 – Nej, nej, nej. Jag har fullt upp med annat. Jag är alltför gammal och felutbildad för att kunna göra det på ett vettigt sätt. Men jag ser fördelarna med tekniken.

Du har tidigare utlovat en belöning på en miljon kronor till den person som kan namnge mördaren.

 – Mmm, till en uppgiftslämnare av den där vanliga sorten. Någon till gärningsmannen ofta närstående som har räknat ut av egen kraft hur det ligger till. Det blev ju aldrig aktuellt i det här fallet.

Så Peter Sjölund, som då har släktforskat fram den misstänkte, kan inte bli aktuell för den här belöningen?

 – Nej, inte det minsta. Eftersom han har gjort det i tjänsten. Han har mina gratulationer i rikt mått och får jag bara chansen ska jag bjuda honom på en bättre middag. Men några pengar kommer han inte att få.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser