packhuskajen goteborg webbPackhuskajen, med emigranter som vinkas av omkring år 1900. Till höger en skymt av Tullhuset som i dag huserar Emigranternas Hus. Foto: Olga Rinman/Göteborgs Historiska Museums bildsamling
Emigranternas Hus i Göteborg kommer troligtvis att lägga ned verksamheten till hösten. Orsaken är en rejäl höjning av lokalhyran samtidigt som stiftelsens ekonomiska stöd från kommunen har halverats.

Redan 1982 lades den första motionen om att få till stånd ett emigrantmuseum i det gamla tullhuset i Göteborg. Stiftelsen Emigranternas Hus blev så småningom verklighet och lokalerna invigdes 2003. Emigranternas Hus har sedan dess samlat historien om den stora utvandringen som ägde rum mellan 1850 – 1930 och verksamheten har delvis riktat sig direkt mot släktforskare.

Men nu kan museets saga snart vara slut för gott. I år halverade kommunen sitt bidrag till verksamheten och nästan samtidigt höjdes lokalhyran med omkring 40 procent, enligt hyresvärden en justering mot en mer marknadsmässig hyra.

Ideellt arbete i historiska lokaler

På senare år har museet drivits mer eller mindre ideellt, med ett årligt bidrag från Kulturnämnden i Göteborgs kommun. Ekonomin har varit ansträngd under de senaste åren och redan under förra året sades den sista anställda upp. De som numera arbetar på Emigranternas Hus gör det utan lön.

Enligt Roger Bodin, verksamhetsledare, kan inte verksamheten fortsätta till hösten om inte pengar skjuts till eller doneras. Under våren har man samlat namnunderskrifter för att rädda Emigranternas Hus och lokala medier har uppmärksammat det ansträngda läget.

Att överge lokalerna är ett alternativ som man överväger i sista hand, de är i sig en del av emigranthistorien. Det var just från Packhuskajen med det Stora Tullhuset, där Emigranternas hus finns i dag, som många lämnade Sverige för gott, för en ny tillvaro på den andra sidan Atlanten.

I dagarna röstade Göteborgs kulturnämnd ned ett medborgarförslag om att rädda museet.

Läs mer i Göteborgsposten

Fakta: Emigranternas Hus

  • Emigranternas Hus ägs av en stiftelse och finns sedan 2003 i Tullhuset vid Packhuskajen i centrala Göteborg.
  • Här finns en permanent utställning, som bland annat berättar om de bakomliggande orsakerna till emigrationen, farmarbygderna i Mellanvästern, framgångsrika svensk-amerikaner och föreningar, tidningar och nöjesliv i svensk-Amerika.
  • För släktforskare finns en särskild forskarhörna med tillgång till datorer, skrivare, skanner och kopieringsmaskin.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vill du komma dina anfäder och anmödrar lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Rött...

Nu är det semestertider och även Sveriges Släktforskarförbunds kansli och Rötterbokhandeln kommer at...

Vigslar kan vara luriga att hitta i kyrkböckerna. Ett par kunde gifta sig makens eller makans hembyg...

För många av oss kommer sensommaren att kännas lite mer tom än vanligt, sedan Släktforskardagarna st...

Totalt sju släktforskare – fem kvinnor och två män – står nu redo att hjälpa polisen om de behöver s...

Fler artiklar

Annonser