arkiven filmerSå här jobbar numera en hel del arkivarier. Se var du hittar deras filmer längre ner i artikeln.
På grund av coronapandemin har många av landets arkiv begränsat sin publika verksamhet. Men arkivarierna ligger knappast på latsidan. Nu flödar istället kreativiteten i filmer och poddar som i en ökande takt görs tillgängliga på nätet.

Det är tydligt att arkiven inte vill ta en paus från att sprida kunskap om skatterna de förvarar på arkivhyllorna bara för att många numera inte kan ta sig dit. Flera arkiv har börjat med att göra korta filmer i vilka vi får ta del av spännande arkivdokument och höra mer om vad de berättar om vår historia.

Stockholms stadsarkiv har sedan innan krisen varit flitiga filmmakare, i till exempel Stadsarkivets 10-minutare hör vi några av Stadsarkivets medarbetare berätta mer om en handling som de valt ut bland Stadsarkivets 6000 olika arkiv. Varje vecka läggs nya filmer ut på Stockholms stadsarkivs sida Stadsarkivet play.

Nya sätt att nå ut under krisen

Även Landsarkivet i Göteborg har lagt upp flera filmer under rubriken #Arkivkärlek <3 på sin Facebooksida. Uppsala stadsarkiv är ett av de arkiv som nyligen har hakat på trenden och tidigare i veckan publicerade de sin första film på YouTube. Under några minuter får vi lära oss mer om stadens fattighus och koleraepidemin.

erik lindbladErik Lindblad. Foto: Sven Jonsson.Enligt Erik Lindblad, arkivarie på Uppsala stadsarkiv har det nya sättet att arbeta visat sig fungera oväntat bra.

– Det är väldigt lärorikt och roligt! Det här är första filmen än så länge som vi gjort själva och vi har fått fin respons redan. Det här något som vi kommer att inkludera i vår programverksamhet framöver också.

Så ni planerar för fler filmer?

– Visst gör vi det. Normalt sett har vi fullt upp med programverksamhet, studiebesök, föredrag för föreningar och på äldreboenden, workshops för skolor och så vidare men det står ju still nu. Därför försöker vi nå ut på det här sättet istället. Det är något som vi tidigare pratat om hos oss i Uppsala men inte haft tid med eller prioriterat förut. Vi planerar flera korta filmer men även livesändningar från föredrag och visningar. Vi tänker även sprida filmerna till äldreboenden.

Tips på filmer och poddar från arkiven

Här är några tips på var du hittar intressanta filmer och poddar framtagna av arkiven. Klicka på respektive rubrik för att komma direkt till filmen/sidan.

Riksarkivets podd – Dokumenten berättar

Spanska sjukan var den svåraste pandemi som drabbade Sverige under 1900-talet och Norrlands inland var extra utsatt. Den 12-årige pojken Carl Karlsson Norheden i Lockne utanför Östersund skrev en dagbok under den här perioden som skildrar sjukdomens framfart och samhällsutvecklingen i stort.

Landsarkivet i Östersund står för det första avsnittet i Riksarkivets poddserie, där spännande historier från verkligheten rullas upp med utgångspunkt i arkiv.

Filmer från Stockholms stadsarkiv

I Stadsarkivets 10-minutare hör vi några av Stadsarkivets medarbetare berätta mer om en handling som de valt ut bland Stadsarkivets 6000 olika arkiv. Varje vecka läggs nya filmer ut på sidan Stadsarkivet play.

Sedan tidigare finns onsdagshistorier och äldre filmer att fördjupa sina kunskaper om gamla tiders stockholmare i.

Arkivkärlek från Landsarkivet i Göteborg

Före 1860 fanns stränga regler som begränsade hur människor fick resa. Staten såg det som sin rätt att kontrollera och övervaka hur svenska och utländska medborgare rörde sig inom landet och över landsgränser. Det gav förstås upphov till en mängd spännande dokument.

Under rubriken #Arkivkärlek <3 har Göteborgs landsarkiv via sin Facebooksida publicerat flera filmer, bland annat om hur du hittar dokumenten om de som besökte och kanske stannade i Göteborg på 1800-talet.

Uppsala Stadsarkiv på YouTube

I Uppsala Stadsarkivs första film får du veta mer om Uppsalas fattighus och om hur staden drabbades av koleraepidemierna under 1800-talet. Du får förstås även veta mer om källorna som berättar om detta.

Malmö stadsarkiv historieguidar på Facebook

Vad är Smörkontrollen för något, och vad betydde runorna i kvalitetsstämpeln? Det och mycket mer får ni veta i Stadsarkivets arkivarie Olle Nordquists guidning i ett Malmö på smörets storhetstid.

Fler filmer finns i Malmö stadsarkivs flöde på Facebook och på malmo.se/kulturakuten hittar du filmer från alla verksamheter i kulturförvaltningen.

Annonser