husmorsskola1947Husmodersskolans matlagningskurs 1946. Foto: Foto: Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB/Länsmuseet Gävleborg.
Drömmer du om att bli kursledare? Förhoppningsvis kommer det snart en tid då vi inte är tvugna att hålla oss hemma och Sveriges Släktforskarförbund planerar för två nya kursledarkurser i höst.
Fokus ligger som tidigare på pedagogiska metoder för att lära ut släktforskning. 

Kursledarkurser i steg 1 planeras till Karlstad 19-20 september och Hässleholm 14-15 november.

Först ut är kursledarkursen i Karlstad med preliminär start i september. I dagsläget planerar förbundet för att kursen ska kunna genomföras utsatt datum, men följer naturligtvis utvecklingen och myndigheternas rekommendationer och beslut. Om kursen måste flyttas fram på grund av smittorisk hålls den istället 30-31 januari. Här kan du läsa mer och anmäla intresse.

Mer information om kursen som kommer att hållas i Hässleholm i november kommer att publiceras här på Rötter inom kort.

Bli en trygg kursledare

Målet med kursledarkursen är att göra dig som funderat på att starta en släktforskningskurs tryggare som kursledare.

De vana kursledarna delar med sig av sina erfarenheter av praktiska problem och kursdeltagarna kommer att få ta del av fördjupningsmoment med bland annat källkritik och kyrkoarkivalier. Kunskaper och färdigheter i didaktik, det vill säga pedagogiska metoder för släktforskarkurser gör att du kommer att kunna utrusta dina blivande kursdeltagare med kunskaper i hur man släktforskar med god kvalitet på sina resultat.

Kursen är utmärkt för dig som funderat på att börja som kursledare inom släktforskning, men också till dig som redan håller kurser, men som vill få inspiration och dokumenterade kunskaper.

Förkunskaper

För tillträde till utbildningen krävs tidigare erfarenhet av och kunskaper i släktforskning. Huvuddelen av deltagarna rekryteras via föreningarna som ansvarar då för att deltagaren har tillräckliga förkunskaper. Datorkunskap på god nivå krävs för alla deltagare. Vana att använda Riksarkivets digitala forskarsal och Arkiv Digital förutsätts.

Läs mer om förbundets kursledarkurser här


Bild: Husmodersskolans matlagningskurs. Reportage för Norrlands-Posten 1946. Här kan du läsa mer om bilden: https://digitaltmuseum.se/021016762209/husmodersskolans-matlagningskurs-1946-reportage-for-norrlands-posten

Foto: Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB/Länsmuseet Gävleborg

Annonser