Peter sjolund webb u zwengerPeter Sjölund hjälper dig med DNA-släktforskningen i varje nummer av Släkthistoriskt Forum. Foto: Ulrika Zwenger.
För många kan släktforskningen verka som ett effektivt motgift mot tristessen som lätt uppstår till följd av den sociala distansering som coronapandemin just nu påtvingar oss. Därför tänkte vi bjuda på lite godbitar från tidningen Släkthistoriskt Forum.

Först ut är en artikel av släktforskningsexperten Peter Sjölund som ger svar på en fråga många nyblivna DNA-släktforskare ställer sig, nämligen:

Kan jag med hjälp av ett DNA-test identifiera en okänd fader ett par generationer tillbaka – och hur går jag i sådana fall till väga?

Svar: Det är frustrerande med okända fäder, som inte går att hitta i några arkivhandlingar. Du tänker helt rätt när du funderar på om DNA kan vara en väg att lösa gåtan!

DNA ger fantastiska möjligheter att hitta en okänd fader, som inte kunnat hittas på annat sätt. Men det är inte så enkelt som att du gör ett DNA-test och får en lösning serverad. Det krävs alltid DNA-test av minst två personer och du behöver i princip alltid kombinera med pappersforskning.

Chansen att identifiera en okänd fader med hjälp av DNA är störst om faderskapet finns nära i tiden. Möjligheterna minskar med antalet generationer som gått. Den mest avgörande omständigheten är dock om det finns någon misstänkt fader eller inte.

ok fader slakttradKlicka på bilden ovan för att förstora den.

Om det finns en misstänkt

Har du en misstänkt fader, är det ofta möjligt att kontrollera om det verkligen var han. Taktiken är då att släktforska fram någon känd ättling till mannen, som kan DNA-testas. Det spelar ingen roll om de är kvinnor eller män. Om den misstänkte inte har några ättlingar, får du ge dig ut på jakt efter ättlingar till hans nära släktingar.

När du hittat en lämplig kandidat att DNA-testa, gäller det att ta kontakt på ett försiktigt sätt. Att mannen eventuellt fått ett okänt barn kan vara känsligt för hans släkting, särskilt om det är nära i tiden. Om du tar kontakt via brev eller telefon är en smaksak.

Förhoppningsvis ställer personen upp på ett DNA-test. Ett test som du förstås erbjuder dig att betala. Ni kan även använda ett påhittat namn om personen vill vara anonym. Om han eller hon inte vill testa sig, så är det förstås något du måste respektera, oavsett hur frustrerande det känns. Då får du söka efter en annan person att testa.

Du ska samtidigt testa en person i din egen släkt, som är så nära den okände fadern som möjligt. När du sedan får DNA-resultaten gäller det att se efter om de testade personerna är släkt på det släktavstånd du misstänkt. Det är här avståndet i generationer spelar en viktig roll. Syskon ärver slumpvis olika delar av föräldrarnas DNA. Det gör att kusiner och mer avlägsna släktingar har väldigt varierande mängd gemensamt DNA. Det kan slumpa sig så att nära släktingar som halvtremänningar inte bär på något gemensamt DNA. Det innebär att om mannen finns mer än tre generationer bakåt, kan du behöva testa ganska många personer för att få någorlunda säkra DNA-bevis för att du hittat rätt.

Om ingen misstänkt finns

Finns det inte någon misstänkt till faderskapet blir sökandet en större utmaning. Det är inte alls omöjligt, men du måste vara beredd på att lägga ett DNA-pussel med många testade personers resultat. Det kräver också lite tur, eftersom lösningen hänger på att det finns andra DNA-testade som visar sig vara släkt via den okände fadern.

Du behöver testa personer i din släkt, de som är närmast släkt med den okände fadern. Men du behöver även testa några av dessa personers nära släktingar, på olika sidor av deras släktträd, till exempel deras kusiner eller tremänningar/sysslingar. Detta för att kunna se om de verkar vara släkt med sina DNA-matchningar på den okände faderns sida.

När du hittat några hyfsat nära DNA-släktingar, som verkar vara släkt via den okände fadern, är det dags att jämföra deras släktträd. Det du ska söka efter är var deras anor går ihop. Om du hittar en gemensam ana, finns det chans att den personen även är ana till den okände fadern. Det behöver inte vara så, de kan var släkt med honom på olika sätt, men det finns en god chans. Sedan följer du den gemensamma anans ättlingar framåt i tiden, för att se om där finns någon man som var på rätt plats vid rätt tillfälle. Då har du hittat en misstänkt och kan gå vidare som beskrevs här ovan.

ok fader fakta

Vilket test är bäst?

När du söker en okänd far är det alltid bra att testa hos så många företag som möjligt, för att maximera antalet bra DNA-matchningar. Om det är troligt att den okände fadern kommer från Europa, är det smartast att testa hos företagen Family Tree DNA, My Heritage och Ancestry. Du behöver inte testa direkt hos varje företag, det går till exempel i dagsläget att testa sig hos Ancestry och sedan föra över det resultatet till både FTDNA och MyHeritage, vilka båda har bra verktyg för att titta i detalj på resultaten.

De vanliga DNA-testerna fungerar bra om den okände fadern finns max 2-3 generationer bakåt i släkten. Om faderskapet ligger längre bakåt är DNA:t för uppblandat för att de vanliga testerna ska vara användbara. För att kunna lösa gåtan krävs det då att det finns en misstänkt fader och att barnet var en son. Det krävs också att det går att hitta raka manslinjer – en från sonen och en från den misstänkte fadern – till levande män, vilka kan göra ett test av sina Y-kromosomer för att se om de matchar. Jag hittade själv min okände farfars farfars farfars far på 1700-talet tack vare Y-DNA-tester. Test av Y-kromosomen görs hos Family Tree DNA.

Lycka till i jakten!

Peter Sjölund


nr 1 2 2020 staendeTidningen för alla nyfikna släktforskare

Vill du komma dina anfäder och anmödrar lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, tidningen för alla släktforskare.

Bland annat ger släktforskningsexperten Peter Sjölund i varje nummer svar på frågor om släktforskning med DNA.

Magasinet, som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund, varvar historiska tillbakablickar med konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier och utkommer med fem välfyllda nummer om året.

Läs mer och börja prenumerera här

 

Annonser