polisunderrattelser ADEtt elegant men brottsligt par i Polisunderrättelser. Bild från Arkiv Digital.
Polisunderrättelser är en fascinerande pub­li­kation och för släktforskaren är den en nyckel till den undre världen. Du hittar underrättelserna bland annat på Stockholms stadsarkivs bibliotek, och numera finns de även i ArkivDigital. Släktforskaren Håkan Skogsjö delar med sig av egna fynd i den spännande källan.

Alla våra släktingar och förfäder har inte hållit sig inom lagens råmärken. Det förstår vi nog, fast vi aldrig har hört talas om något brottsligt i släkten. Sådant pratas det ju inte högt om.
Så om farfarsfar satt inburad flera gånger är det inte alltid så enkelt att få reda på. Ibland kan det finnas noteringar i kyrkböckerna om brott, men det är ganska sällan.

Då kan Polisunderrättelser vara nyckeln som leder vidare till de rättsliga dokumenten: polisutredningar, domstolsprotokoll och fångrullor. Polisunderrättelser är tryckta meddelanden som började ges ut 1878 med uppgifter om bland annat efterlysta personer. l Arkiv Digital hittar du numera alla utgivna Polisunderrättelser, från den första publikationen 1878 fram till och med 1948.

Häktad i Gnesta

Jag hittade min morfarsfars bror, Alfred Ferdinand Hellström, född 31 mars 1843, i registervolymen för åren 1878–84 (välj blå knappen Arkivsökning i ArkivDigital och skriv polisunderrättelser). Registervolymerna står först. I nr 1 år 1883 finns han med som häktad vid Gnesta den 25 dec 1882 och överlämnad till K(onungens) B(efallningshavande), det vill säga länsstyrelsen, i Södermanlands län.

Med den uppgiften prövade jag att söka honom i Fångvårdsanstalten i Nyköping (residensstaden i Södermanlands län). Volym D IIIa: 31 innehåller ett namnregister till fångrullorna för åren 1882–1911. Där återfanns han med en hänvisning till fångrullan som intagen den 26 dec 1882 (D IIIa: 29, sid. 106). Han var då klädd i mössa, rock, väst, halsduk, två skjortor, livrem, byxor och skor samt hade kam och dosa och 32 öre på fickan. Också hans signalement noterades: Blont hår, blå ögon, rak näsa, ovalt ansikt och ordinär växt, 1,70 lång. Den 27 dec hölls förhör med honom (kan säkert finnas kvar, men är inte digitaliserat utan får sökas i Landsarkivet i Uppsala) och dagen därpå avsändes han till Överståthållarämbetet i Stockholm.

Polisunderrättelser kan alltså användas som en genväg för att finna personer i fångrullorna. Men ofta är uppgifterna i Polisunderrättelser i sig både spännande och intressanta, som framgår av bilden härintill, inte minst tack vare fotografierna.

Sköt sig själv

Ogifta kassörskan Maria Eva Kristina Schütz hade förskingrat inte mindre än 10 000 kronor av sin arbetsgivare, grosshandlare Dillner i Stockholm, och begett sig på flykt med sin fästman. Det var i alla fall vad stadsfiskal Stendahl i Stockholm antog när han lät publicera en efterlysning av paret i Polisunderrättelser den 30 mars 1905.

Hon var meddellång, korpulent, och »mycket högbröstad» med tämligen stor mun och vita tänder samt elegant klädd i brun promenaddräkt och sammetshatt med en penna eller fjäder samt högskaftade knäppkängor med höga klackar. Också fästmannen, lång och kraftig med små mustascher, hade elegant klädsel med mörk överrock och hög hatt. Han begav sig tydligen snart till Tyskland, men återvände 1908 och förnekade all inbladning i brottet (PU 1908:95 B2).

Kassörskan Schütz däremot gjorde processen kort: den 30 mars 1905, samma dag som polisunderrättelser med efterlysningen utkom, sköt hon sig i Täby. »Sjelfmord gm skottsår», noterade prästen i dödboken. Fästmannen levde ända till 1956.

hakan skogsjoHåkan Skogsjö. Foto: Privat.Om skribenten

Håkan Skogsjö är bosatt på Åland och arbetar som författare, frilansjournalist och formgivare med en särskild inriktning på historiska ämnen. Han mottog Victor Örnbergs hederspris 2015 för sina förtjänster inom släktforskningsområdet och är sedan ett tiotal år styrelseledamot i Arkiv Digital.

Annonser