forsta maj 1917
Kanske deltog någon av dina släktingar i första maj-demonstationen i Göteborg 1917? Klicka på bilden för att se den drygt 2 minuter långa filmen i Filmarkivet.
Kan rörlig bild vara en källa i släktforskning. Självklart! På Filmarkivet.se finns mer än 2000 filmer som berättar om 1900-talets stora händelser och hur livet kunde se ut för såväl kända som okända svenskar. För dig som ännu inte utforskat sidan är det helgens tips.

På sajten Filmarkivet.se, som är ett samarbetsprojekt mellan Kungliga biblioteket och Svenska Filminstitutet, kan vem som helst helt kostnadsfritt och utan inloggning ta del av unikt och spännande material i form av rörliga bilder ur respektive institutioners digra samlingar. Filmerna på sajten kan sägas spegla Sverige i rörlig bild under framförallt 1900-talet.

Så söker du i arkivet

Dokumentär- och journalfilmer dominerar utbudet, men här finns också exempelvis reklam- och amatörfilmer och mycket annat. För närvarande finns drygt 2000 filmer att botanisera bland på sajten, som hela tiden fylls på med nytt material.

Det finns flera ingångssätt att söka i materialet som fritext, per titel, tema, kategori och utifrån en sverigekarta. Kartfunktionen är relativt ny och ett mycket överskådligt verktyg för den som är intresserad av filmer från en speciell plats, något som kan vara särskilt användbart för släktforskare.

Livet i skuggan av krigen

filmarkivet1Ett ständigt återkommande motiv i journalfilmerna under första världskriget var de till synes evighetslånga köerna när den svenska allmänheten fick möjlighet att köpa ransonerade livsmedel. Klicka på bilden för att komma till filmen Livsmedelsnämnden säljer potatis i Göteborg (1918).
Filmer kan som nämnts sökas via speciella teman, ett sådant tema är Första världskriget 1914-1918 (Sverige). Samlat kring temat finns 25 stycken filmer där betraktaren kan få en inblick i hur förhållandena i Sverige såg ut under tidsperioden som kantades av ransoneringar och umbäranden.

Här kommer du till temat
 
En film som berättar om den Svenska Frivilligkåren under Finska vinterkriget är Gösta Wetterhalls film Gösta Wetterhalls samling film nr 1 (1940)

Filmen är en privatfilm inspelad av Gösta Wetterhall som var kompanichef för 16:e självständiga jägarkompaniet i Svenska Frivilligkåren. Filmen spelades in i samband med 16:e jägarkompaniets marsch till Märkäjärvi 1940.

filmarkivet2
Den från början stumma filmen är ljudlagd med kommentarer av frivilligkårsveteranen Bengt Jansson, drygt en månad innan Bengts frånfälle. Bengt Jansson (1918-2017) ger med sina kommentarer en unik vittnesskildring från någon med egenupplevda erfarenheter om förhållandena på plats och det ger därför ytterligare en dimension till den ursprungliga filmen.

Emigranter i Filmarkivet

filmarkivet3
Hur många av oss har inte släktingar som valde att emigrera och söka lyckan någon helt annanstans än inom de svenska gränserna eller åtminstone känner någon som hade släktingar som valde att skaffa sig ett förhoppningsvis bättre liv genom att lämna Sverige?

På Filmarkivet.se finns ett antal filmer som skildrar emigranter och emigrantättlingars liv i Estland, Nordamerika och Sydamerika. Kopplat till filmerna finns även här tematexter och lästips till den som vill veta mer.

Svensk migration: Estland https://www.filmarkivet.se/theme/estland/
Svensk emigration: Nordamerika https://www.filmarkivet.se/theme/nordamerika/
Svensk emigration: Sydamerika https://www.filmarkivet.se/theme/sydamerika/

helena modin litenHelena Modin. Foto: Maria Dolléus Varg

Jobbar med rörlig historia

Tipsen kommer från Helena Modin som arbetar på Kungliga bibliotekets (KB) Filmarkiv i Grängesberg som är ett kulturhistoriskt arkiv för den film som inte varit ämnad för biografvisningar.

Intresset för historia och livet förr väcktes tidigt av hennes mormor och farmor som berättade om när de själva växte upp i Bergslagen (Fagersta och Grängesberg) på 1910-20-talet och framåt. På sin fritid arbetar hon som biografmaskinist på Folkets hus i Fredriksberg, Dalarna.

Helena är medlem i redaktionsrådet för Filmarkivet.se och hon arbetar för närvarande bland annat med ett projekt där hennes uppgift är att inventera/hitta filmer med samisk koppling. Här kan du läsa mer om det: https://www.umu.se/forskning/projekt/samisk-audiovisuell-samling--filmer-och-teveprogram-i-arkiv-och-pa-webb/

Annonser