Många Mac-användare som uppdaterade till det senaste operativsystemet i höstas fick en tråkig överraskning när det visade sig att släktforskningsdatabaser utgivna på dvd eller usb inte längre fungerade efter installationen. Men det finns vägar att komma runt problemet för den som vill fortsätta använda programmen på sin Mac.

När Mac lanserade Catalina i höstas stod det tidigt klart att det nya operativsystemet var oförenligt med i stort sett alla släktforskningsdatabaser som tidigare givits ut som dvd eller usb, bland annat Sveriges Släktforskarförbunds storsäljare Sveriges dödbok. Efter en grundlig undersökning tvingades Sveriges Släktforskarförbund att omgående sluta marknadsföra sina sina databaser som Mac-kompatibla.

För dig som trots det vill kunna använda Sveriges dödbok och andra släktforskningsdatabaser finns dock sätt att komma runt problematiken. Men det kostar en slant och kräver en viss teknisk nivå.

CrossOver 19

CrossOver CatalinaSkärmavbild som har skickats till oss av en engagerad Mac-användare, som lyckats installera omkring tio av sina släktforskningsdatabaser i CrossOver version 19.CrossOver version 19 gör det möjligt att installera Sveriges dödbok 7, flertalet av Sveriges befolkning-databaserna, Emigranten populär och Emibas på en Mac med MacOS 10.15 Catalina. Programmet kostar från 39.95 USD, vilket är långtifrån gratis, men för den som har fler än en av de nämnda databaserna kan det möjligtvis kännas överkomligt.

Viktigt att tänka på är att utgivaren av en databas på dvd/usb inte kan ta ansvar för hur programmet fungerar, då det tagits fram av en annan aktör och inte med syftet att just de nämnda databaserna ska fungera.

Support kan bli knepigt

I fallet med till exempel Sveriges dödbok ger utgivaren, Sveriges Släktforskarförbund, support på själva databasen, men kan inte ge support på Mac-programmet den körs i. Det ställer krav på att du som Mac-användare är tillräckligt insatt i det tekniska för att kunna avgöra om problemet har med det ursprungliga programmet att göra (databasen på dvd/usb) eller om det är hos datorn eller CrossOver problemet ligger.

Programmet finns hos ett antal återförsäljare på nätet, bland annat CodeWeavers (www.codeweavers.com). Men bäst är att själv googla CrossOver version 19 och göra en aktuell prisjämförelse.

Lösning kan ligga i framtiden

Flera användare har hört av sig till Förbundet för att tipsa om CrossOver, men eftersom det är ett kommersiellt företag som står för produkten, som man inte har möjlighet att ge support på, har man velat avvakta med att rekommendera det.

Kanske kan problemet också lösas i framtida versioner av Förbundets databaser. Men för dig som inte kan tänka dig att vänta kan CrossOver vara ett program värt att testa.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser