Coffee and Laptop webbFri bild från Libreshot.com
Att släktforskarföreningarna runt om i landet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ställer in sina planerade sammankomster är inte detsamma som att aktiviteten ligger nere. Många föreningar har i stället flyttat möten, föreläsningar och släktforskarcaféer till nätet.

När det stod klart att coronapandemin inte skulle dra förbi inom den närmaste tiden ställde Genealogiska Föreningen (GF) snabbt om. Lokalen stängdes för besökare och man började planera för att hålla medlemsmötena på nätet. I dag erbjuder föreningen ett helt och hållet nätbaserat program för sina medlemmar.

lundholm beskuren blogg2Michael Lundholm. Foto: Petter Karlberg, Riksbanken.Några släktforskarcaféer har redan hållits via programmet Zoom Meetings och flertalet sammankomster är inplanerade för de närmsta veckorna.

– Utöver det har vi redan genomfört ett seminarium om att jobba med mantalslängder och ett DNA-café. På lördag håller vi årsmötet på Zoom, säger Michael Lundholm på GF.

Ytterligare ett DNA-café är planerat att hållas den 7 maj och det kommer att vara öppet även för den som inte är medlem i GF. Nedan hittar du mer information om föreningens digitala sammankomster med länk till hela vårens program.

Även Judiska släktforskningsföreningen har flyttat mötesverksamheten till nätet. I kväll kommer man att sända en föreläsning med efterföljande diskussion på videolänk via Google Meet.

Bredare målgrupp på nätet

Thomas Furth 20190123 webbThomas Fürth. Foto: Crister Lindström.Men hur är det egentligen – har man några besök på de digitala sammankomsterna? Thomas Fürth, ordförande i GF och Judiska släktforskningsföreningen, har ett positivt besked.

– Vi har många deltagare! Vid GF:s senaste släktforskarcafe hade vi 40 deltagare från hela landet. Till och med en från Norge. GF är en riksförening så detta är glädjande för oss. Till kvällens videolänksmöte i Judiska släktforskningsföreningen är redan ett drygt 20-tal anmälda, flera av dem bor ute i landet och har vanligtvis svårt att komma till våra möten i Stockholm.

Nedan hittar du fler exempel på digitala sammankomster och föreläsningar som planeras de närmsta dagarna. Vissa bara för medlemmar och andra fria för alla.

Några föreläsningar och möten på webben:

Tisdag 21 april – Judiska släktforskningsföreningen håller föreningsmöte med föreläsning om Yiskorböckerna, som är ett unikt källmaterial som berättar om Europas judiska samhällen innan Förintelsen. Mötet äger rum kl 18:30 på videolänk via Google Meet. Läs mer och anmäl intresse här.

Onsdag 22 april – Riksarkivet sänder föreläsningen: ”Valsedeln – papperslapp eller maktverktyg?” i sin YouTube-kanal. Här kommer du att kunna se föreläsningen, som är öppen för alla.

Torsdag den 23 april – GF anordnar släktforskarcafe den 23 och 25 april. Den 29 april ger Olle Elm en introduktion till arkivet Landskapshandlingarna som finns på Riksarkivet. Sammankomsterna sker via Zoom Meetings och är gratis för medlemmar i föreningen. Här kan du läsa mer om hela programmet.

Torsdagen 7 maj – GF anordnar DNA-cafe som är öppet även för den som inte är medlem i GF. Anmäl ditt intresse till gf@genealogi.net. Läs mer här.

Annonser