RMS Titanic RMS Titanic avgick från Southampton den 10 april 1912. Foto: F.G.O. Stuart.
När fartyget Titanic förliste på sin jungfrufärd följde över 1500 personer med ner i djupet. Lantbrukaren Nils Martin från Örsjö är en av passagerarna som aldrig har återfunnits.  

Nils-Martin Ödahl föddes den 22 oktober 1888 i Örsjö, Malmöhus län Han föräldrar var skomakaren Ola Nilsson Ödahl (1865-1931) och Hanna Nilson (1863-1939). Nils hade fem syskon – Jean Emil (1891-1986), Arvid Sigfrid (1894-1948), Otto Hugo (1897-1962), Emelie Germania (1900-1981) och Olga Amanda (1905-1996).

Efter militärtjänstgöring 1909 utbildade sig Nils-Martin på lantbruksskolor i Sverige och Danmark och tog efter denna anställning som lantbrukshållare i Örsjö. För att bättra på sina kunskaper var det meningen att han skulle arbeta en tid på hans farbror Nils O Nilssons (1872-1965) farm i Peoria i Illinois, USA. Farbrodern hade utvandrat 1895. Delar av tredjeklassbiljetten – nummer 7267 – som kostade dryga nio pund hade bekostats av farbrodern.

C324n Nils Martin adahlNils Martin Ödahl. Bild från www.encyclopedia-titanica.org.Ett ödesdigert beslut

Den 5 april 1912 lämnade Nils-Martin föräldrahemmet (den 20 mars noterades det i församlingsboken att han skulle flytta till Nordamerika) och tog sig via Malmö till England. Från början var det tänkt att han skulle åka med fartyget Olympic, men han övertalades av biljettagenten – Hvita Stjernlinien (svenska namnet på White Star Line som ägde bland annat dessa båda fartyg) i Malmö – att istället åka med Titanic. Detta var enligt agenten för Nils-Martins egen säkerhets skull. Ett ödesdigert beslut skulle det visa sig.

Den 10 april avseglade Titanic från Southampton. På fartyget träffade Nils-Martin socialistagitatorn och journalisten August Andersson (1884-1950). Denne var på flykt från Sverige och reste under det tagna namnet Wennerström.

Strax före midnatt den 14 april gick Titanic på ett isberg, skrovet skars upp och knappt tre timmar senare sjönk fartyget. Nils-Martin var en av över 1 500 som följde med i djupet. Hans kropp återfanns inte.

k 5 3 k 25973Gravstenen står på Örsjö kyrkogård (Skurup, Skåne län). Foto: Ulla-Karin Alsvold/Gravstensinventeringen.Brev till Nils Martins anhöriga

August överlevde förlisningen – han kom senare att jobba som trädgårdsmästare i USA- och sa sig vara den sista som såg Nils-Martin i livet. I ett brev till Nils-Martins anhöriga skrev August bland annat:

…tillsammans med några andra hittade vi en sk hopfällbar livbåt bakom en av de väldiga skorstenarna. Nils-Martin var med då och vi lyckades få loss båten just innan Titanic försvann som en jättehiss i Atlanten. Livbåten var vattenfylld och en mängd nödställda klamrade sig fast i den. Gång på gång välte den. Jag och Nils-Martin klarade oss upp igen ur det iskalla vattnet. Stämningen var desperat; var och en tänkte på sig själv. Efter den fjärde kantringen kommer inte Nils-Martin upp till ytan igen.

Nils-Martins föräldrar och syskon fick ersättningar om 853 respektive 912 kronor. En skadeståndsersättning om 954 kronor betalades dessutom ut 1915.

Häradsrätten uppmanade 1931 i en annons i Post & Inrikes Tidningar Nils-Martin att ge sig tillkänna. När detta, förstås, inte skedde dödförklarades han i Ystads Tingsrätt den 31 oktober 1932. Det finns ingen notering om honom i församlingens dödbok, men uppgiften om dödförklaringen är noterad i församlingsboken för åren 1899-1916.

På föräldrarnas gravsten på Örsjö kyrkogård står Nils-Martins namn inristat tillsammans med texten Vid Titanics undergång. Gravstenen lär vara den enda i Sverige där Titanic nämns. Här kan du se den i Gravstensinventeringen.

Tack till Ulla-Karin Alsvold för tipset

Om kyrkogården

Örsjö kyrka är en kyrkobyggnad i Villie församling i Skurups kommun, Lunds stift.

De äldsta delarna av kyrkan – koret och den halvrunda absiden – är troligtvis från 1100-talet. På 1200-talet tillkom förmodligen det breda tornet i väster och på 1300-talet byggdes långhuset om. Två märkliga väggmålningar – Livshjulet och Sankt Kristoffer finns på den norra väggen. Storklockan är från 1400-talet.

Bland inventarierna kan nämnas dopfunten i sandsten från 1200-talet samt mässingsdopfatet och predikstolen från 1600-talet. Den nuvarande orgeln är tillverkad 1906.


467px EJ Smith Edward J. Smith, kapten på Titanic. Okänd fotograf. Mer om Titanics förlisning

Titanics förlisning är en av den moderna tidens mest traumatiska och omskrivna händelser. Som så många andra stora händelser omges katastrofen av en aura av myter. Som till exempel dessa:

– fartyget var osänkbart
– fartyget skulle erövra det blå bandet – det vill säga sätta hastighetsrekord för resa över Atlanten,
– fartygets orkester spelade som avslutningslåt Närmare, Gud till Dig

Men istället för att avfärda dessa myter så är det mer spännande att låta dem vara och som tidningsmannen Maxwell Scott sa i westernfilmen Mannen som sköt Liberty Valance (John Wayne/James Stewart 1962): When the legend becomes fact, print the legend!


415px Titanic paperboy cropKoloriserat fotografi föreställande Ned Parfett, "Titanic paperboy", London den 16 april, 1912. Okänd fotograf.Den sista överlevande från Titanic som hade minnen från förlisningen var svenskfödda Lillian Asplund. Här kan du läsa mer om henne.


Katastrofen har filmatiserats många gånger, första gången redan 1912 som Saved from Titanic. Huvudrollsinnehavaren Dorothy Gibson (1889-1946) var själv en av de överlevande. 1953 kom Titanic med bland annat Barbara Stanwyck och Robert Wagner i huvudrollerna och 1958 släpptes Titanics undergång (A night to remember) med Kenneth More i huvudrollen. Denna film var en stor inspirationskälla för den mest berömda av alla filmer om katastrofen – James Camerons Titanic (1997) med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna.


En lista över svenskarna som var ombord på Titanic och deras öden hittar du här.

Annonser